Exposició de Cine NIC a Girona
El primer projector de cinema infantil es va fer a Barcelona. El 25 d'abril de 1931 en Josep Mª Nicolau Griñó, enginyer industrial, i el seu germà Tomàs, enginyer tèxtil, utilitzant les tres primeres lletres del seu cognom, el patentaren amb el nom de Cine NIC. Un tercer germà, en Ramon, arquitecte, va ser l'encarregat de dibuixar les tires de les primeres pel·lícules. L'any següent patentaren el famós logotip: un negre cavalcant un elefant.Aquest és el text que dóna la benvinguda a l'exposició temporal "El cinema, també un gran joguet" que s'està exposant actualment al museu del cinema de Girona.
El projector tenia dues funcions bàsiques: arrossegar la pel·lícula i obturar el pas de llum a la part superior o inferior d'aquesta pel·lícula, que era de paper translúcid i tenia dues files de dibuixos iguals excepte en alguns elements. L'obturació o projecció alternada d'aquests dibuixos produeix l'animació, un principi que ja fou utilitzat temps enrere en les projeccions de llanterna màgica.
L'exposició repassa la història d'aquest aparell que ha format part de la infància de molta gent. Potser a alguns de la meva generació (i posteriors) no els soni el nom de "Cine NIC", però si parlo de "CineExin" la cosa canvia.
Alguns dels models són realment impressionants i demostren com, de tant en tant, algunes joguines superen el seu afany d'entreteniment i passen a formar part de la història del disseny. La veritat és que no em faria res tenir-ne alguns d'aquests en una vitrina, encara que de tant en tant no podria esta-me'n d'engegar-los.
A cavall de les noves tecnologies, la joguina va anar evolucionant per a incorporar novetats com el sonor. Com a curiositat, el primer component sonor es venia a part i consistia en un tocadiscos que s'enllaçava amb el moviment de la manovella. De fet, tot i que ja havia passat força temps des dels primers Cine NIC, el tocadiscos era compatible també amb la primera versió del projector.
Així com el concepte de nina ha evolucionat amb el transcurs del temps, passant de les terrorífiques nines de porcellana a les "bratz" sense personalitat, el Cine NIC va anar adaptant-se als nous temps. Amb la popularització del televisor, varen començar a aparèixer nous models que simulaven un monitor.
En un inici, tots els personatges de les històries varen ser creats per en Ramon Nicolau, però amb el temps l'empresa va començar a fer-se amb llicències de personatges com en Mikey Mouse o en Popeye.
Mirant la pàgina de Cine NIC hi ha més informació sobre la joguina i la seva història. A més, també hi ha les especificacions del nou model que han realitzat amb l'assessorament del propi museu.
Si teniu la sort d'estar per Girona durant aquests dies, us recomano que hi passeu un segon. L'exposició es veu amb poc més de cinc minuts i està molt a prop del barri vell. I si no heu vist mai el museu, entreu-hi perquè és força didàctic.
NOTA: a continuació deixo algunes de les fotografies que han quedat fora de l'article.
3 comentaris:
Hola, al meu web www.salvijacoment.net i a http://es.youtube.com/salvijacomet
hi trobareu materials sobre el Cine NIC així com visionar pel·lícules.
Gràcies Salvi per l'apunt. Els vídeos són un bon suport per l'article i molts lectors ho agrairan.
T'has equivocat amb la url (un error tipogràfic). Per als interessats, la url correcte és http://www.salvijacomet.net/.
Per a qui li pugui interessar, el bloc correcte d'en Salvi Jacomet és: http://salvijacomet.blogspot.com/
Publica un comentari a l'entrada