dijous, 28 de gener del 2010

Els temps estan canviant

Aquesta setmana he tingut la sort de tenir una tarda lliure (que bàsicament la he invertit en Arcaron). Poc després d'arribar han trucat a la porta. En obrir m'he trobat un senyor argentí tot posar amb el seu tablet i un bloc de notes. Tradueixo del castellà el que recordo de la conversa:

— Bon dia. Estem fent una enquesta sobre mitjans i televisió. Li puc fer unes preguntes? –comença ell.
— Si, és clar, però no es que no tinc tele i no sé si el podré ajudar. –puntualitzo– Últimament tot el que veig m'ho baixo directament.
— Ah. –continua com si res– perfecte perfecte. Millor millor. I quina ràdio escolta normalment?
— Vaja, és que només escolto podcasts –aquí no sabia si és que no m'entenia, així que vaig explicar-me– ràdio per Internet.
— Ah. –crec que aquí va ser quan va començar a posar cara de circumstàncies– i diaris?
— Mmm... –gairebé em va fer cosa contestar– només blogs últimament. Em temo que no et sóc de gaire ajuda.
— No passa res. És que només em falten tres persones. Moltes gràcies.

No sé què hagués passat si a més li hagués dit que aquella mateixa tarda havia d'anar a correus a recollir un paquet d'un compra online que venia des de Honk Kong (va tenir sort de no ser una enquesta sobre consum). Potser el que més em va sobtar és que cap de les respostes estava contemplada a l'enquesta. Serà que els temps estan canviat i alguns no se n'adonen?

divendres, 22 de gener del 2010

Denuncia a l'Estat español pel monopoli de les entitats de gestió

Abans d'ahir en David Bravo va publicar un article on instava a tothom a sumar-se a l'acció legal contra el monopoli abusiu que representen les entitats de gestió dels drets d'autor a España (SGAE i similars, perquè ens entenguem). I és que la resposta massiva a favor del manifest dels drets fonamentals d'Internet sembla que no va arribar a les orelles dels responsables que segueixen encaparrats en tractar de terroristes a tots els internautes (que en el fons ja som la majoria de la població).

No sé vosaltres, però començo a estar-ne una mica tip de que em prenguin el pèl. Per aquest motiu, des de la pròpia web de l'advocat se'ns proporciona un petit document de dues pàgines on podem introduir les nostres dades en certs punts per tal de sumar-nos a la denúncia. Només cal seguir les instruccions que hi ha al segon full i anar un moment a correus per enviar la carta certificada.

A més, el document inclou l'opció de fer la denúncia sense que el denunciat (en aquest cas l'Estat) pugui conèixer la identitat del denunciant (o sigui la teva). Us recomano anar al bloc d'en David Bravo i llegir-vos el seu article, està molt ben explicat.

NOTA: no he posat l'enllaç al document perquè crec que val la pena llegir-se abans l'article d'en David Bravo.

NOTA: també es recomanable aquest article de entre machacas y becarios.

dijous, 14 de gener del 2010

Possible Barbie enginyera informàtica


Via els compartits de l'Antonio Villegas arribo a un Menéame que m'informa he començat a Redit (que complicat tot plegat) una campanya per aconseguir que la pròxima nina Barbie sigui enginyera informàtica.

L'empresa Mattel, responsable de la producció de l'estereotipada nina, ha començat una votació a la pàgina oficial Barbie.com on els fans (no sé si la paraula fan és aplicable) puguin decidir quin serà el següent ofici de la superdotada rossa. La direcció de l'enquesta és http://www.barbie.com/vote/ i, com no, és rosa.

Captura de la votació

A part de la Barbie enginyera genèrica (de la qual ni tant he trobat fotos) la Barbie no ha cursat gaires enginyeries i ja tocaria. Crec que seria un bon pas per treure'ns la mala fama de sobre i, ja de pas, millorar la paritat a les facultats. Només cal mirar la resta de candidatures per adonar-se que només tenim un competidor: Barbie arquitecta (perquè donat que ja és metgessa, ser Cirurgiana no aporta massa).

Després de tants oficis com ha tingut, perquè no fer enginyeria informàtica d'un cop i ser la nova Ada Lovelance. Crec que hi ha motius, així que entreu ara mateix a la web de la votació i marqueu la casella de Computer Engineer. A més, vosaltres també us moriu de ganes de veure com considera Mattel què és la carrera.

NOTA: un altre tema a tractar és perquè coi, a ple segle XXI, la pàgina de Mattel continua separada en Boys (nois) i Girls (noies).

dimecres, 13 de gener del 2010

Xarxa i llibertat

Considerem imprescindible la retirada de la disposició final primera de la Llei d’Economia Sostenible pels següents motius:

  1. Viola els drets constitucionals en què s’ha de basar un estat democràtic en especial la presumpció d’innocència, llibertat d’expressió, privacitat, inviolabilitat domiciliària, tutela judicial efectiva, llibertat de mercat, protecció de consumidores i consumidors, entre d’altres.
  2. Genera per a la Internet un estat d’excepció en el qual la ciutadania serà tractada mitjançant procediments administratius sumaríssims reservats per l’Audiència Nacional a narcotraficants i terroristes.
  3. Estableix un procediment punitiu «a la carta» per a casos en què els tribunals ja han manifestat que no constituïen delicte, implicant fins i tot la necessitat de modificar almenys 4 lleis, una d’elles orgànica. Això comporta un canvi radical en el sistema jurídic i una font d’inseguretat per al sector de les TIC (Tecnologia de la Informació i la Comunicació). Recordem, en aquest sentit, que l’intercanvi de coneixement i cultura a la xarxa és un motor econòmic important per sortir de la crisi com s’ha demostrat àmpliament.
  4. Els mecanismes preventius urgents de què disposa la llei i la judicatura són per protegir a la ciutadania enfront de riscos tan greus com els que afecten a la salut pública. El govern pretén utilitzar aquests mateixos mecanismes de protecció global per beneficiar interessos particulars davant de la ciutadania. A més la normativa introduirà el concepte de «lucre indirecte», és a dir: a mi em poden tancar el blog perquè «promocionar» a un que «promociona» a un altre que vincula un tercer que fa negocis presumptament il·lícits.
  5. Recordem que la propietat intel lectual no és un dret fonamental contràriament a les declaracions del ministre de Justícia, Francisco Caamaño. El que és un dret fonamental és el dret a la producció literària i artística.
  6. D’acord amb les declaracions de la ministra de Cultura, aquesta disposició s’utilitzarà exclusivament per tancar 200 webs que presumptament estan atemptant contra els drets d’autor. Entenem que si aquest és l’objectiu de la disposició, no és necessària, ja que amb la legislació actual hi ha procediments que permeten actuar contra webs, fins i tot amb mesures cautelars, quan presumptament s’estigui incomplint la legalitat. Per el que no queda sinó recelar de les veritables intencions que la motiven ja que l’únic que afegeix a la legislació actual és el fet de deixar la ciutadania en una situació de greu indefensió jurídica en l’entorn digital.
  7. Finalment considerem que la proposta del govern no només és un malbaratament de recursos sinó que serà absolutament ineficaç en els seus presumptes propòsits i deixa patent l’absoluta incapacitat per part de l’executiu d’entendre els temps i motors de l’Era Digital.

La disposició és una concessió més a la vella indústria de l’entreteniment en detriment dels drets fonamentals de la ciutadania en l’era digital.

La ciutadania no pot permetre de cap manera que segueixin els intents de vulnerar drets fonamentals de les persones, sense la deguda tutela judicial efectiva, per protegir drets de menor rang com la propietat intel.lectual. Aquesta circumstància ja va ser aclarida amb el dictat d’inconstitucionalitat de la llei Corcuera (o “llei de la puntada de peu a la porta”). El Manifest en defensa dels drets fonamentals a Internet, recolzat per més de 200.000 persones, ja va avançar la reacció i demandes de la ciutadania abans de la perspectiva inacceptable del govern.

Per impulsar un definitiu canvi de rumb i coordinar una resposta conjunta, el 9 de gener s’ha constituït la Xarxa Sostenible, una plataforma representativa de tots els sectors societat civil afectats. L’objectiu és iniciar una ofensiva per garantir una regulació de l’entorn digital que permeti expressar tot el potencial de la Xarxa i de la creació cultural respectant les llibertats fonamentals.

En aquest sentit, reconeixem com a referència per al desenvolupament de l’era digital, la Carta per a la innovació, la creativitat i l’accés al coneixement, un document de síntesi elaborat per més de cent experts de 20 països que recull els principis legals fonamentals que han inspirar aquest nou horitzó.

En particular, considerem que en aquests moments és especialment urgents la implementació per part de governs i institucions competents, dels següents aspectes recollits a la Carta:

  1. Els artistes com tots els treballadors han de poder viure del seu treball (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf B. «Estímul de la creativitat i la innovació», de la Carta);
  2. La societat necessita per al seu desenvolupament d’una xarxa oberta i lliure (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf D, «Accés a les infraestructures tecnològiques», de la Carta);
  3. El dret a cita i el dret a compartir han de ser potenciat i no limitat com a fonament de tota possibilitat d’informació i constitutiu de tot coneixement (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf A, «Drets en un context digital”, de la Carta);
  4. La ciutadania ha de poder gaudir lliurement dels drets exclusius dels béns públics que es paguen amb els seus diners, amb els diners públic (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf C, «Coneixement comú i domini públic», de la Carta);
  5. Considerem necessària una reforma en profunditat del sistema de les entitats de gestió i l’abolició del cànon digital (referència punt 2 «Demandes legals«, paràgraf B, «Estímul de la creativitat i la innovació», de la Carta).

Per tot això avui s’inicia la campanya Internet no serà una altra tele i es duran a terme diverses accions ciutadanes durant tot el període de la presidència espanyola de la UE.

Considerem particularment importants en el calendari de la presidència de torn espanyola el II Congrés d’Economia de la Cultura (29 i 30 de març a Barcelona), Reunió Informal de ministres de Cultura (30 i 31 de març a Barcelona) i la reunió de ministres de Telecomunicacions (18 a 20 de abril a Granada).

La Xarxa té previst reunir-se amb representants nacionals i internacionals de partits polítics, representants de la cultura i delegacions diplomàtiques.

Firmat: Red SOStenible

Red SOStenible som tots. Si t’hi vols adherir, copia i difon aquest text.

Anllaç a l'original en castellà aquí.

Traducció extreta del bloc de marcpallares.cat.

divendres, 1 de gener del 2010

Durant el 2009

Torno un dia abans del previst per desitjar-vos bon any a tothom un cop més! Com sempre, el primer article de l'any el dedico a repassar algunes trivialitats interessants que van passar el recent acabat 2009:

  • 20 de gener: Barack Obama surt elegit com a nou president els Estats Units d'Amèrica.
  • 9 de febrer: Amazon presenta la segona generació del lector de llibres electrònics Kindle, aquest cop amb la tecnologia de la tinta electrònica, i provoca el ressorgiment del mercat dels eBooks.
  • 10 de febrer: dos satèl·lits de comunicacions, un d'Americà i un de Rus, xoquen, generant un munt de residus espacials.
  • 20 de febrer: Microsoft tradueix el Windows Live Mail (més conegut com a Hotmail) al català, i ja era hora.
  • 24 de febrer: ID Software fa pública la beta del Quake Live, la versió de navegador i gratuïta del famós Quake 3.
  • 19 de març: Microsoft presenta Internet Explorer 8, igual de respectuós amb els estàndards que els seus predecessors però fent-se passar per bona persona. No enganya.
  • Pel març comencen a arribar els primers dispositius amb Android a Espanya: HTC Deam per part de Telefónica i HTC Magic per part de Vodafone.
  • 7 d'abril: Ángela González Sinde, presidenta de l'AACCE, és nombrada ministra de cultura. Les reaccions no es van fer esperar i tota la blogosfera hispana es va posar en peu de guerra.
  • 23 d'abril: Canonical allibera la versió estable d'Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.
  • 24 d'abril: comença la paranoia per la grip A.
  • 9 de juny: s'allibera la versió estable del Fedora 11.
  • 17 de juliol: Google anuncia Chrome OS, el sistema operatiu per a netbooks.
  • 22 de juliol: Microsoft presenta el Windows 7.
  • 28 d'agost: Apple presenta Mac OS X 10.6 Snow Leopard.
  • 2 d'octubre: Rio de Janeiro guanya la cursa per als jocs Olímpics del 2016.
  • 29 d'octubre: Canonical allibera la versió estable d'Ubuntu 9.10 Karmik Koala.
  • 17 de novembre: s'allibera la versió estable del Fedora 12.
  • 20 de desembre: el LHC torna a funcionar després d'un any parat.
  • 2 de desembre: es publica a tota la blocosfera el manifest dels drets fonamentals d'Internet en contra de l'avantprojecte de Llei d'Economia sostenible, una fita històrica en un temps rècord.

I també un cop més, deixo un espai per recordar als que ens van deixar durant el 2009 (perdoneu-me si em deixo algú):
  • 2 de febrer: Hans Beck, creador dels clicks de playmovil
  • 30 de març: Jaume Sistac, investigador i un excel·lent docent.
  • 23 de juny: l'actor David Carradine
  • 26 de juny: el cantant Michael Jackson
  • 29 de juliol: Àngela Ponsdomènech Bassols, la meva àvia.
  • 14 de setembre: Patrick Swayze, actor americà
I, per primer cop, també voldria incorporar el naixement del primer fill d'en gran Ludo i la Maria José Casany, encara que en realitat el van tenir l'1 de gener. Poc a poc dominarem el món.