Si reduïm la ciència, reduïm el progrés
NOTA: faig una pausa enmig de l'especial Sitges per sumar-me a la proposta d'en Javier Peláez.
El "Que inventen ellos" de Unamuno continua sent una preocupant constant en aquest país. És justament aquesta visió la que fa que Espanya estigui a la cua en patents i que haguem basat la nostra economia en la totxana durant els anys anteriors a la crisi.
Durant masses anys, Espanya ha patit una autèntica fuga de talents en l'àmbit científic. Aquesta fuga no només ens ha portat a perdre grans metges, biòlegs, físics, informàtics... sinó que també ha fet que moltes innovacions que haurien donat riquesa al país s'acabin inventant a l'estranger.
Tot i això, semblava que aquesta tendència estava canviant recentment. En poc temps es va ampliar el Parc Científic de Barcelona, es va construir el PRBB i es van facilitar la creació de nous grups d'investigació arreu de la geografia. Gràcies a això, entre moltes altres coses, Espanya ha passat a formar part del projecte International Cancer Genome Consortium i la tecnologia emprada amb el nou DNI electrònic s'està exportant a d'altres països. Tot simplement amb un parell d'anys d'apostar per la innovació.
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)
Però clar, una flor no fa estiu i quan semblava que la situació començava a arreglar-se l'Estat decideix que la millor manera de sortir d'una crisi immobiliària és invertir de nou en construcció amb el Plan E. No és que l'endeutament públic sigui una dada especialment preocupant, però sí que ho és que per financiar-lo decideixin retallar d'altres camps com la investigació i l'educació, que afavoririen un canvi de paradigma econòmic i diversificarien les fonts de riquesa del país.
Per aquest motiu, he decidit sumar-me a la campanya "La ciencia Española no necesita tijeras".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada