dissabte, 8 de desembre del 2007

"Install Party" de l'OLPC XO

Ja vaig parlar fa una temps del projecte OLPC (One Laptop Per Child). El projecte que està desenvolupant un portàtil orientat als nens dels països en vies desenvolupament. Tot i això, des de la pròpia wiki del projecte el seu creador ens recorda que:

It's an education project, not a laptop project.
O dit en català: és un projecte educatiu, no un projecte per a un portàtil. A l'anterior article vaig explicar una mica les bases del projecte però no vaig entrar en els detalls. L'OLPC XO (el nom del prototipus actual) no és un portàtil normal amb un sistema operatiu convencional. De fet, tot l'aparell està completament adaptat per a nens (queda pendent un article per parlar-ne). Això afecta també al sistema operatiu, que no és com en els que estem acostumats.

Els sistemes operatius actuals (el consol dels enzes Windows, la secta Mac OS i la legió de distribucions minoritàries d'GNU-Linux) estan pensats per entorns de producció com les oficines. En canvi, l'OLPC XO disposa d'un sistema operatiu propi adaptat als principis del projecte. Bé, en realitat és un GNU-Linux (Fedora 7) amb un nou entorn d'usuaris anomenat Sugar UI, però tampoc vull filar tant prim.

Una de les pantalles de la Sugar UI

Pel que a mi respecta, la Sugar UI és impressionant i, quan el fas servir, te n'adones que estàs veient cap on aniran els sistemes operatius del futur. Actualment, aconseguir un OLPC XO és complicat (com molt bé explica en Ludo), així que l'opció més fàcil és simular-ne un en un ordinador normal.

Sugar UI executant-se en un portàtil

Justament, dimecres passat ens vàrem reunir una bona colla del DFwiki Labs (amb més gent sempre benvinguda) i, armats amb portàtils, patates fregides i coca-cola light (coses que passen), varem jugar durant un parell d'hores amb la Sugar UI.

Portàtils, patates i coca-cola light

L'OLPC XO te un sistema operatiu fet a mida pel maquinari i, per tant, ve preconfigurat amb les característiques pròpies d'aquest. Així que el primer repte va ser que reconegués les tecles de la "ñ" o de la "ç". El segon va ser aconseguir que els portàtils es trobessin entre ells.

Provant la connexió entre diversos equips

Després de dues hores vàrem confirmar el que ja sabíem: l'OLPC és un gran projecte ple de bones idees. Per això, dins la pàgina de blocs del DFwiki Labs hem obert un nou bloc destinat a compartir les nostres futures experiències sobre el tema (que no en seran poques, esperem).

La veu de T des del navegador de l'OLPC XO

NOTA: com sol passar-me, l'article se'm fa curt, així que en breu faré una introducció a la Sugar UI, perquè penso que és un tema interessant.

3 comentaris:

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Perquè és per països en vies de desenvolupament? No hauriem de dir que és per nens i punt? Potser això dels països en vies és una propaganda per llançar millor el producte als països desenvolupats (sona malament però és la contrapartida exacta de l'expressió "vies de desenvolupament" . Això és la prova del nou per demostrar que l'expressió és eufemística). De passada, potser sí que fan un servei a altres països. Que sé jo.

Unknown ha dit...

Bé, tens tota la raò. Em temo que no m'he sabut expressar correctament. El projecte és un portàtil per a nens i de baix cost. Realment no és només per a països del 3r i del 2n món.

Això si, els models pel 1r món costaran el doble i, per cada unitat venuda, en pagaran una dels països més necessitats. O sigui, un 1x2, en pagues 2 i te n'endús 1.

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Ah, veus, això sí que està bé. Hi hauria d'haver més iniciatives privades, que creessin productes suficientment desitjables i útils com aquest ordinador infantil, per poder ajudar els altres que no ho tenen tan fàcil.