dimarts, 19 de juny del 2007

Perquè GNU-Linux necessita Compiz/Beryl

Per als que no sabeu què és GNU-Linux, potser us convindria llegir alguna cosa abans que aquest article. Per posar-ho fàcil només diré que actualment existeixen altres sistemes operatius que no són Windows (90% de la quota de mercat, pam a munt, pam avall), com MacOS (5%) o GNU-Linux (4'5%).

Una de les coses curioses de GNU-Linux (una de tantes) és el fet que disposa de més d'una interfície gràfica possible. Així, en el mateix ordinador un usuari pot anar amb KDE, un altre amb Gnome i un altre amb Xfce, entre d'altres. Els últims afegits a les interfícies de GNU-Linux han estat els efectes tridimensionals mitjançant Compiz o Beryl (poso els dos en espera de la enunciada fusió que mai arriba). Els resultats són comparables (si no superen) als de sistemes operatius d'última generació com Windows Vista o MacOS.

A continuació adjunto un primer vídeo de Compiz en funcionament:



I un altre de Beryl:



Els nous efectes han provocat una certa controvèrsia dins la comunitat "linuxera". Els més veterans acusen a la novetat de ser una pèrdua de temps i rendiment innecessari, i creuen que més valdria fer coses més útils. Per la seva part, la majoria dels nous usuaris solen deixar-se'l connectat perquè els agrada veure els efectes. També cal tenir en compte que molts dels veterans són defensors del mode consola com a únic mètode de configuració i que molts dels nous usuaris s'instal·len GNU-Linux per provar (tot i que molts dels que el proven acaben quedant-se'l).

Des del meu punt de vista, Compiz em permet ensenyar la meva distribució Ubuntu del portàtil sense avergonyir-me d'usar un sistema operatiu minoritari. A més, he provat Windows Vista i puc dir que els efectes 3D de Compiz saturen molt menys la màquina que el Windows Aero (i quan dic molt menys és moltíssim menys).

Cada dia hi ha més usuaris que usen GNU-Linux. Majoritàriament perquè Windows Vista no sembla estar funcionant com hauria i perquè la distribució Ubuntu és impressionantment fàcil d'usar i configurar. Malgrat tot, crec (i és una opinió 100% personal) que si GNU-Linux no comença a incorporar novetats visuals com Compiz, arribarà un punt on l'usuari "d'estar per casa" preferirà no provar-lo perquè en els altres sistemes "això que el botó de tancar es posi a brillar i em somrigui és més maco".

És només una opinió. I vosaltres, què opineu?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com l'autor del blog recomana, s'ha de apostar per uns entorns gràfics amigables, i si entem que s'ha de treure cuota de mercat a Windows, aquesta evolució del xorg ha de tendir sempre a copiar tot el que faci windows. Si es volen afegir més coses millor, pero com a mínim un usuari de windows de tota la vida ha de sentir-se còmode utilitzant linux desde el primer dia.

Per altre banda crec que, com he dit altres vegades, que linux no triunfarà plenament fins que no hi hagi un mentalitat clara d'alliberar drivers de tot el nou hardware que es va fabricant.

Ningú dubte que qualsevol ordinador actual funciona Windows Vista, pero si un usuari encuriosit per linux vol instalar-se un Ubuntu per exemple, pot ser es dona compte que la flamant targeta gràfica ATI(poc benavinguda amb SOs lliures) que s'acaba de comprar per XXX euros no funciona amb compiz/beryl, que farà? eliminar-lo i posar-se una versió pirata de Vista.

En resum, estic plenament d'acord que hem de tendir a la demanda de la majoria d'usuaris plans, però també s'ha de fer possible que una instalació de Linux completa no hagi de dependre d'un anàlisi previ del nostre equip.