L'escriptori en un futur breu (part 2)
Després d'una setmana on no he tingut ni un segon per escriure, continuo amb el repàs de les últimes novetats en interfícies per a l'escriptori.
Tot i que segurament hagués sigut millor publicar-ho fa uns dies, un dels indispensables és la KDE. A pocs mesos d'alliberar la nova versió, ja fa temps que corren vídeos sobre algunes de les novetats. La veritat és que cada cop sóc més de Gnome, però s'ha de reconèixer que els culs inquiets de KDE l'encerten força a l'hora d'innovar.
KDE SVN
Com a novetat es pot veure com els widgets, lluny de ser simples complements, passen a ser les peces bàsiques de l'entorn d'escriptori. A més, m'agrada la idea de mostrar els fitxers d'un directori com a agrupacions d'elements a l'escriptori.
Via Gizmodo també ens arriba la proposta per a millorar l'experiència de l'usuari; el Windows Copenhagen User Experience d'un tal Cullen Dudas.
Copenhagen User Experience from Copenhagen Concept on Vimeo.
Una proposta relativament trencadora que reaprofita molts elements d'altres sistemes operatius i que incorpora l'agregació d'elements i la interfície minimalista com punts fort.Finalment, via Tu Experto he descobert una alternativa interessant al Copenhagen. Es tracta de Bump top, una fusió entre les dues opcions esmentades abans i la compiz, però per a Windows.
BumpTop 1.0-3D Desktop Zen
Segurament BumpTop és encara una mica massa experimental, però no deixa de tenir certa raó en molts aspectes. Amb tot el moviment de la web 2.0, ja comença a ser hora que els escriptoris estiguin connectats. A més, jo fa temps que amb la Gnome faig grans les icones segons si són prioritàries o d'us freqüent i crec que és un gran sistema per organitzar de forma fàcil l'escriptori.
És difícil predir com serà l'escriptori del futur, però veient les últimes propostes tot em porta a pensar en les següents millores:
- L'ús dels Widgets com a peça central de l'escriptori.
- Ús d'eines de visualització avançades per a les icones. Icones de moltes mides diferents i, fins i tot, superposades i inclinades.
- Menús contextuals basats en iconografia i formes orgàniques, no només en text. Segurament com el que s'està mostrant a les betas de Windows 7.
- Agrupar elements en espais diferenciats de l'escriptori.
- Permetre anotacions, requadres, dibuixos... per tal de facilitar la organització dels elements.
- Possiblement entorns en 3D com els que ja fa anys que estem usant en GNU-Linux.
- Integració amb les llançadores d'aplicacions (Katapult, Gnome-do, Finder...) i cerca a temps real.
- Progressiva eliminació de les barres tal i com les coneixem. Possiblement es passarà a elements flotants.
- Integració amb la web 2.0 mitjançant widgets i ús indistint entre aplicacions en línia i aplicacions d'escriptori.
- Sincronització en línia dels escriptoris segons la feina que es vulgui fer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada