dimarts, 4 de desembre del 2007

Els 5 temes més recurrents de la catosfera

Quan era petit havia sentit que alguns temes era millor evitar-los en públic: la política, els diners, el sexe i la religió. Amb el temps, la religió va passar de ser un tema tabú a ser un tema oblidat. L'alliberament sexual va igualar el sexe al futbol. El preu de l'habitatge i el mileursime han convertit els diners en la principal preocupació de la meva generació. I la política no deixar de ser un espectacle mediàtic més per ser comentat als bars.

En canvi, a la blocosfera sembla que no existeixen gaires tabús (encara que l'SGAE ho intenti). Tot i això, el que si existeixen són temes que no es llegeixen, i és que la blocosfera és un ecosistema que s'autoregula prou bé. Mirant més cap a casa nostra, la catosfera té els seus temes preferits. O com a mínim això sembla si fem cas dels llistats de blocs com topcatalà, catablocs, catapings, la tafanera o bitàcoles.

Tot mirant per sobre he elaborat la llista d'aquests temes i he tret algunes conclusions completament subjectives. Us deixo amb la meva selecció personal dels temes més recurrents de la catosfera:

5.- Música: ens agrada la música, és un fet. És més, ens agrada la nostra música. Per desgràcia, molts cops els amants de la música no solen ser bons webmasters i tendeixen a posar reproductors d'MP3 que s'executen només obrir la pàgina. M'agrada que em posin un reproductor a la pàgina, però hi ha poques coses tant molestes com que un pàgina web faci soroll sense que tu li ho demanis.

4.- Blocosfera: és una norma no escrita que a la blocosfera li agrada parlar de la blocosfera. No m'imagino un diari parlant sobre el que publiquen altres diaris. Serà que la majoria dels lectors de blocs solen ser autors d'altres blocs? És tot curiós que ho digui en un article com aquest.

3.- Voyeurisme i temes personals: a Internet ningú et reconeix. O com a mínim aquesta és l'opinió generalitzada. La major part dels blocs catalans continua centrada en els diaris íntims. Cada dia apareixen nous blocs destinats a descriure el dia a dia d'algú durant les poques setmanes que sobreviuen.

2.- Actualitat: malgrat que les enquestes diuen que els diaris electrònics segueixen sent la principal font d'informació per Internet (a mi no em mireu, jo llegeixo blocs i la viquipèdia), la quantitat de blocs centrats en els temes d'actualitat és molt gran. Portar un bloc d'actualitat és un feinada i tots aquelles que, per amor a l'art, s'hi dediquen més de dos mesos tenen el meu respecte.

1.- Política: com a norma general, la política sol ser un tema que no interessa a les blocosferes d'altres idiomes. Si parléssim de blocs en anglès, el número 1 seria tecnologia i la política difícilment apareixeria al top 5. Però, per algun estrany motiu, aquí ens encanta. Amb força diferència, aquest és el tema que més cops arriba a la portada de marcadors socials com la tafanera o remoume.

NOTA: no he pogut publicar abans perquè a la UPC s'havia bloquejat blogger.com.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Un bon resum del que es cou normalment a la blocosfera. Fa un temps que no tinc molt de temps per llegir molts blocs però trobo que el resum del que es sòl parlar és molt obvi.

Per cert gracies a l'article he fet 2 troballes interessants (com a mínim pel que fa a blocs en català)
a) Catapings
b) La fatanera (serà que m'estic tornant dis-lèxic?)

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Tu on et situaries Ferran? Entre la blogosfera catalana i l'americana? En tot cas ni tu ni jo som ben bé al centre de les preferències de la catosfera. De totes maneres, em sembla que de blogs diferents en proporció a Catalunya ni ha molts. Per què deu ser?

Unknown ha dit...

Crec que Catalunya te molts blocaires de qualitat, però pocs lectors. En aquest sentit som una mica extrems. Dins dels catalans i ha grans tecnòfils i grans tecnòfobs, però poca gent enmig.

Temps al temps, com solen dir.

Lucila Mallart ha dit...

M'ha agradat molt això que l'alliberament sexual ha igualat el sexe al futbol. Ja sé que era un comentari marginal dins el tema de l'article, però ho trobo molt encertat. Malgrat que no es digui gaire a l'esfera pública ni en els corrents majoritaris.

Unknown ha dit...

Gràcies Lucila. Encara que no sigui el tema de l'article, si aquesta frase t'ha agradar, ja em sento satisfet d'haver-ho publicat.