dijous, 7 d’abril del 2011

Les fal·làcies sobre l'Internet maligna, un cop més

Fa uns dies es va publicar una nova guia avisant dels riscos d'Internet (via ddg). Com sempre, es proporciona una visió altament parcial i catastrofista del que és la Xarxa, així que m'he decidit comentar-ne alguns punts (podeu descarregar el pdf original aquí). L'article m'havia quedat massa llarg, així que n'he tret parts (les comunes sobre "anirem a per tu" i coses per l'estil).

El software de intercambio de archivos también puede comprometer tu seguridad y privacidad, al abrir el ordenador al mundo exterior y compartir lo que  tienes almacenado en él.
És gairebé sorprenent que posin això com un risc, si justament és el funcionament de les xarxes d'intercanvi. Lògicament sempre ometen que és l'usuari qui decideix quin directori vol compartir.
Sí, las leyes de propiedad intelectual protegen a los que trabajan en los sectores creativos y les permiten obtener un pago justo y seguir creando la música, películas y programas de televisión que a todos nos gustan.
No, a mi no m'agraden com a norma general. Però deixant de banda aquest fet, potser algú els hauria de recordar que moltes d'aquestes obres creatives estan fetes amb diners públics. Preferiria que no em tractessin de criminal i de lladre cada dos per tres quan una bona part de la producció surt de les nostres butxaques.
¿Cuáles son las mejores páginas de Internet para encontrar música, cine y tv?
Aquí s'han deixat la partícula "legal" que tant els hi agrada, perquè sense ella la resposta que donen és completament incorrecta. Però anem a veure què ens ofereixen. La pàgina www.pro-music.org, recopila llocs de música online (no està en espanyol em temo) i dins de Spain apareixen pàgines com tuenti, youtube, los40, MTV... molt útil tot plegat.

Continua amb un parell de noms sense url, vaja, i Filmotech, que ve a ser l'última esperança. Filmotech no està del tot malament, els preus són ajustats, però té poc catàleg, no fan ofertes i la meitat de la web parla d'estrenes de cine, no dels productes. Personalment em recorda massa a iniciatives rollo libranda, un "nosaltres ho hem intentat".
¿Puedo copiar o ripear música, películas, programas de TV o vídeos desde un CD o DVD a mi ordenador o a un reproductor multimedia?
Com mínim aquí parlen de la còpia privada i de les condicions d'us dels suports físics. Ara bé:
Sin embargo, distribuir una copia digital en Internet o a un amigo es diferente, y puede desembocar en actuaciones legales.
Sí que es diferent, si. És tant diferent que no tenen res a veure. Ningú em pot dir res per deixar un material a un amic, ja sigui en suport digital o físic.
¿Cómo puede saberse quién intercambia archivos ilegalmente?
Com ja suposava, la resposta a aquesta pregunta és una amenaça directe de l'estil "déu ho veu tot i sap el que fas quan vas al lavabo". Una mica trist tot plegat perquè, si realment volguessin posar-se durs, les P2P acabarien encriptant el protocol i tots tant amics.
¿Es lícito descargarse contenidos de blogs?
Ara venen a per mi. Aquí bàsicament comenten els ciberlockers sense dir massa que són. Pel que sembla els blocs tampoc agradem massa, encara que no sabem perquè.
Sí, potencialmente existen condenas graves para aquellos que compartan al margen de la ley películas, música, programas de TV y vídeos.
El potencialmente m'ha fet gràcia.
¿Está cambiando la ley en relación con las descargas y el intercambio de archivos?
Això em temo que és cert. Realment la resposta no és tranquil·litzadora. Ja sabeu. Anem a punts més animats.
Aparte de las relacionadas con la vulneración del copyright, ¿qué otras amenazas implica la descarga ilícita de películas, música, televisión o vídeo?
Aquí tornar a caure en el tòpic de compartir arxius que no vols, els virus i el típic "és que ningú pensa en els nens". M'ha fet gràcia l'últim punt:
Algunos programas de P2P permiten a los usuarios «chatear» con otras personas, extraños en su mayoría.
Clarament això és el pitjor que poden fer les P2P. I a més, com tothom sap, és impensable en d'altres xarxes socials. M'agradaria sentir-los parlar sobre Chatroulette.

El punt de "Dominar la jerga" i la guia per pares i professor té menys interès del que m'esperava i tampoc vull allargar massa l'article, ni tampoc s'ho mereix.

NOTA: no ho puc evitar, però és que em fa molta gràcia lo de http://fap.org.es/, la de conyes que s'haurien estalviat amb una cerca a google imatges.