divendres, 30 de juliol del 2010

Tab Candy, la nova proposta de Firefox per a les pestanyes

No sé vosaltres, però actualment, quan veig un ordinador amb Internet Explorer 6 sense pestanyes em cau l'ànima al peus. Recordo perfectament quan era necessari obrir múltiples finestres per navegar per Internet i havies de canviar d'una a l'altre amb alt+tab tot esquivant la resta d'aplicacions obertes, i no ho enyoro gens.

L'ús de les pestanyes, que si no recordo malament ho va començar a fer Opera, es va popularitzar quan es va incorporar a Firefox i actualment, és impensable que un navegador no ho permeti. Tot i això, fa gairebé dos anys que la gent de Mozilla (responsables de Firefox) va dir que estaven treballant en un sistema per substituir el sistema de pestanyes actual i que creien que el futur no va en aquesta línia.

Des de llavors ha plogut molt i semblava que el tema s'havia oblidat. Però no era així, i fa un parell de dies vaig descobrir via mozilla.cat que els responsables del projecte van presentar una versió alpha del que han anomenat Tab Candy. Us deixo amb el vídeo que han fet:


An Introduction to Firefox's Tab Candy.


No té mala pinta la veritat. Per bé que segueix fent servir les pestanyes, la gestió és força curiosa. En aquest sentit m'ha recordat força als entorns de treball de Meego i, quan afegeixin el component social que prometen, el funcionament podria arribar a ser semblant al de la genial Sugar UI de l'OLPC.

Veurem en què queda la cosa. Tot i això, com sempre em passa amb les novetat en interfícies gràfiques, preferiria que s'apliquessin directament al sistema operatiu, i no només a un programa en concret. En el meu cas, acostumat a Gnome o KDE, quan faig servir un explorador d'arxius de Windows, sempre trobo a faltar les pestanyes.