dimarts, 20 de maig del 2008

OLPC amb windows XP, un nou error

Fa uns quants mesos vaig parlar de l'OLPC (One Laptop Per Child), l'ordinador per als nens del tercer món. Des de llavors, el projecte dirigit per en Nicholas Negroponte ha passat per diverses dificultats: falta d'interès per parts d'alguns països, Intel deixa el projecte... tots aquests factors l'han debilitat fins al punt que comença a perillar el seu futur.


OLPC XO amb Sugar UI (via Xataka)

Un dels entrebancs principals ha sigut l'aparició del projecte Class Mate per part de Intel i de Microsoft, un portàtil de molt baix cost per a països en vies de desenvolupament. Malgrat que el Class Mate no està adaptat a l'educació infantil com l'OLPC, és un fet que les dues empreses no estan disposades a perdre un futur mercat potencial.

Aprofitant la feblesa del projecte original, Microsoft ha mogut peça i ha aconseguit que els XO (els portàtil de l'OLPC) vinguin amb Windows XP preinstal·lat. Amb aquest acord, OLPC s'assegura la subsistència, però perd un dels seus principis bàsics; ser lliure i de codi obert. Per un costat, entenc que el MIT faci tot el possible per mantenir viu el projecte, però per l'altre, hem de ser conscients que això perverteix la finalitat inicial del projecte i el torna insuficient.

Intel Classmate, un possible competidor de l'OLPC XO

OLPC va néixer per pal·liar els efectes de la fractura digital. Fent que els nens dels països en vies de desenvolupament aprenguin amb tecnologies modernes estem assegurant la competitivitat del país sencer un cop surti del 3r món. Fins ara, això s'intentava regalant els ordinadors que ens han quedat obsolets al 1r món. Tot i això, aquesta solució només fa que continuïn quedant-se enrere perquè aprenen amb tecnologies que ja són antigues quan les reben.

Sugar UI, la interfície original de l'OLPC XO


Si a partir d'ara l'OLPC XO ve amb Windows XP preinstal·lat, estem oferint tecnologia antiga un cop més. Per molt que els usuaris es queixin, Microsoft fa temps que vol deixar de donar suport a XP per centrar-se en corregir Vista. Si avui els nens del 3r món aprenen amb XP, d'aquí a deu anys ja no entendran els nous sistemes.

Windows XP i l'OLPC XO (Via Gizmodo US)


No ens enganyem, el suport de Microsoft està molt allunyada de ser altruista. Encara que regali les llicències de l'XP a 3$, no passarà el mateix quan l'OLPC ja estigui distribuït i els usuaris demanin aprendre també els sistemes més moderns com Vista. En aquest sentit, l'estratègia s'assembla sospitosament a la del traficant d'heroïna que regala la primera dosi.

Un OLPC XO amb Windows XP

L'altre problema és que Windows és un programari privatiu i, per tant, l'usuari només té accés a la part usable. El sistema original de l'OLPC XO estava basat en un GNU-Linux (Fedora 7) i Sugar UI, ambdós amb tot el codi disponible i modificable des del propi ordinador (amb un simple botó).

La majoria dels aspirant europeus a enginyers informàtics comencen la carrera sense ni tant sols haver tocat mai un terminal en mode comanda. Per aquest motiu, els dos primers anys de la carrera es destinen a que els alumnes entenguin que els ordinadors no funcionen amb màgia. Si obrim el codi de l'OLPC, un de cada cent nens del 3r món ho mirarà, intentarà entendre-ho, ensenyarà el que aconsegueixi als companys i començarà a educant-se com a enginyer amb una base molt més sòlida que la nostra.

Logotipus del projecte One Laptop Per Child

Després de l'escac i mat de Microsoft, l'OLPC s'haurà de replantejar moltes coses. La pregunta és clara, seguirà sent un projecte solidari per aconseguir la igualtat entre els països o simplement una excusa per explotar nous mercats i fer-los dependents dels productes del primer món?

2 comentaris:

Aka ha dit...

Quantíssima raó tens. Fa un parell de dies vaig llegir la notícia i em va remoure les entanyes; vaig estar buscant per la web i si, vaig confirmar que el que havia arribar al meu Reader era exactament això. En certa forma, és la mort del projecte OLPC com a tal.

Però també vaig llegir que es donaria XP com a opció, i que no tots els OLPC el tindrien preinstal·lat. Tot i així, és una gran llàstima veure com un projecte tan ambiciós, innovador i altruista ara es veu pervertit pel de sempre.

wolffan ha dit...

Pel que he vist sobre l'OLPC nou, un prototip XO 2.0. Amb algo que sembla pantalla tàctil, doble pantalla o alguna cosa més.

Ho he vist a Engadget i te mooolt bona pinta. Per cert segueixo creïent que és més important que s'els doni feina i menjar que tecnologia a aquesta gent.

http://www.engadget.com/2008/05/20/olpc-unveils-first-prototype-of-xo-2-0/