dilluns, 26 d’octubre del 2015

Sitges 2015: curts d'animació

Procedeixo a fer microcrítiques dels curts d'animació a competició que vaig tenir l'oportunitat de veure.

Zimbo

Aquesta petita producció mexicana d'stop motion amb titelles està ben feta. Per desgràcia el guió és exageradament tòpic i el text del narrador massa suat. És una llàstima, però intrentar una idea com aquesta després de Strings (2004) requereix una mica més d'esforç.

The Master

Animació de l'Europa de l'est en tot el seu esplendor. Una faula depriment sobre la societat i els moviments socials que deixen molt clar que Estonia té molt a dir en animació. Un curt per reflexionar que, això sí, deixa molt mal cos. Per mi, un dels curt que es mereixia premi.

Sirenashow

Aquest curt d'origen francès sembla com tret d'un altre temps. La qualitat de render i l'animació em recordaven en tot moment als curs que es presentaven a Art Futura a principis del noranta, encara que no tinc molt clar que fos el que pretenia l'autor. Amb un estil brut i lleig, el resultat recorda al videoclip Starlight de The Supermen Lovers. Un curt surrealista i correcte, però sense destacar.

The Vast Landscapes - Porcelaine Stories

Odi etern a aquest curt. Una completa pèrdua de temps on l'únic que em va agradar és que els models estaven modelats amb alguna mena de pell sintètica que feia que els ninots fossin molt inquietants. Per la resta, una presa de pèl sense ritme ni contingut.

We Can't Live Without Cosmos

Per mi, el curt que es mereixia guanyar. Aquesta història de dos germans que aspiren a ser astronautes és poètica, còmica i emotiva a parts iguals. Es nota que el seu director ha posat una cura especial en entendre el que significa fer animació.

Uncanny Valley

Tècnicament impressionant, aquest curt fet amb pixilation posa els pels de punta. Un relat vèlic dramàtic i colpidor on els actors fan una feina excel·lent alhora de transmetre l'horror de sentir-se minúsculs enmig del conflicte.

Erlkönig

Basat en un poema de Goethe, el curt es visualment atractiu, però innecessàriament laboriós. Personalment, crec que l'animació tradicional no li fa gaire bé al resultat final i fa que el factor "quina feinada" passi per sobre del missatge del curt. Tot i això, tinc curiositat per llegir el poema original.

Voltaire

No entenc molt bé perquè aquest curt ha sigut el guanyador de millor curt d'animació. El disseny de personatges i la qualitat de l'animació és bona, comparable fins i tot a moltes pel·lícules d'animació de primer nivell. M'atreviria a afirmar que l'argument està bé i que és divertit, però en el fons es tracta d'una aventureta com tantes altres i dirigida de forma molt convencional.

The Cryptozoologist

El representant patri d'aquesta secció demostra que l'animació espanyola té molt bon nivell. Un curt infantil i divertit executat amb molta cura. L'únic aspecte negatiu és que el doblatge està massa sobre-actuat i treu del film, però em temo que aquest és un error que sempre cometem en aquest país. Ens hem cregut tant que tenim un bon doblatge que al final tot sona igual.