Realment, no crec que la primera prova massiva d'IPv6 (també anomenat dia mundial de l'IPv6... tot un nerdgasm) faci feliç a molta gent però, si més no, té el seu interès. Anem a veure de què va tot això.
Logotipus del dia mundial de l'IPv6 (via
TuExperto)
Per aquells que no sabeu de què estic parlant, (suposo que pocs) quan un dispositiu es connecta a Internet necessita una direcció pública anomenada IP. Si no fos així, quan demanes al Firefox que et mostri el Facebook (sí, estic empatitzant), els servidors on està Facebook no sabrien a quin ordinador de tot Internet han d'enviar la informació del teu mur, i seria un desastre. És més, el teu Firefox ni tant sols sabria on anar a buscar Facebook.
Aquesta direcció IP actualment es defineix amb el que s'anomena IP versió 4 (
IPv4), que està format per quatre números del 0 al 255 (Per exemple 32.251.10.55). El problema d'aquesta mena de direccions és que permet menys de 4 mil milions i mig de combinacions. I si això ja es queda curt per la gent que som al planeta, imagineu-vos per als dispositius, ordinadors i servidors que es connecten a la Xarxa per tot el món.
Direccions possibles de IPv4 (via Amazings)
Per solucionar això, des de fa anys es parlar de passar a un nou protocol anomenat
IPv6 (o sigui, IP versió 6). Aquest nou protocol defineix que les direccions estan formades per 8 números del 0 al 65535, i això, perquè ens entenguem, és un munt. D'aquesta manera es garanteix que en un futur tots els aparells que es vulguin connectar a Internet ho podran fer (i ho faran, fins i tot la cafetera enviarà tweets).
Direccions possibles IPv6 (via Amazings)
Si voleu saber una mica més sobre el tema, us recomano
l'excel·lent article que han escrit a Amazings.
En tot cas, és molt curiós veure com finalment sembla que s'estan posat seriosos amb el pas a IPv6. Quan vaig començar la carrera d'informàtica l'any 2000 (mare de déu, ja començo a explicar batalletes) ja se'n parlava, el més curiós era que en aquell moment alguns professors eren del club de "ja veureu quan arribi IPv6", mentre que d'altres eren més del de "amb el
NAT ja no farà falta IPv6". Doncs bé, aviat sabrem qui portava raó.
De moment, no seria una mala idea passa per algun dels test d'IPv6 (
aquí o
aquí) per veure si estem preparats. Però tampoc us preocupeu, que nos serà com el
Y2K.