dilluns, 27 de juny del 2011

Rol en Viu a Barcelona, una mirada antropològica

Abans de continuar amb els articles de l'aniversari, que sempre cauen en males dates, he decidit publicar un document que m'han demanat diverses vegades durant les últimes setmanes.

Per a l'assignatura de Sociologia i Antropologia de l'art, se'ns va deixar la llibertat d'elegir el tema que volguéssim i, en el meu cas, vaig optar per fer una anàlisi d'alguns dels aspectes que conec del rol en viu. Crec que el resultat és prou interessant, encara que no vaig tenir temps de desenvolupar tots els temes que inicialment volia tractar. A més, ara que ja sé la nota, el puc publicar amb la certesa que, com a mínim, el professor ha considerat que no està malament.

Rol en Viu a Barcelona: una mirada antropològica
Rol en Viu a Barcelona: una mirada antropològica.

Ja em direu què tal. Per als que vulgueu: encara està activa l'enquesta que vaig fer servir. Si arribo a una quantitat significativa de participació, prometo fer un anàlisi de les respostes i publicar-ho.

diumenge, 19 de juny del 2011

4 anys d'articles

Quatre anys ja, quina feinada. Fa un parell d'articles ja comentava com estava tot plegat, però continuo aquí (després de 1, 2 i 3 anteriors). En quatre anys han canviat moltes coses, he acabat una carrera, un màster i he començat una nova carrera; he canviat tres cops de casa i he conegut molta gent; m'he acomiadat d'alguns familiars i en breu en veuré néixer un... però no és temps de posar-me nostàlgic. Això m'ho reservo pel cinquè aniversari.

Parlem una mica de xifres. Per bé que hi ha algunes visites menys, la veritat és que no es massa significatiu. Potser és que les xarxes socials comencen a estabilitzar-se. Tot i això:
  • Han augmentat un 10% les visites noves
  • S'han reduït un 5% les visites conegudes.
  • He publicat 278 articles (56 aquest any).
  • El temps mig que s'està un visitant al lloc és de 1 minut 10 segons.
  • La gent entra cada cop des de més sistemes operatius i els coneguts han baixat (77.77% windows, 11.39 Gnu.Linux, 6.64% MacOS, 1.90% iOS, 1.03% Android, 0.53% Blackberry i la resta minoritaris).
  • En quan als navegadors, Firefox cau fins a un 42.7%, IE fins a un 24.82%, Chrome és el que puja més fins a un 23.4% (d'un 9% l'any passat), Safari gairebé es duplica amb un 6% i opera cau fins a un 1%.
  • Només el 31% de les visites provenen d'altres webs de referència (molt menys que l'any passat) però augmenten tant les que venen d'un cercador (fins a un 53.8%) com les de tràfic directe (9.93%).
Com cada any, durant els pròxims articles detallant quins són els articles més i menys vistos.

dimecres, 8 de juny del 2011

Feliç dia de l'IPv6

Realment, no crec que la primera prova massiva d'IPv6 (també anomenat dia mundial de l'IPv6... tot un nerdgasm) faci feliç a molta gent però, si més no, té el seu interès. Anem a veure de què va tot això.

Logotipus del dia mundial de l'IPv6 (via TuExperto)

Per aquells que no sabeu de què estic parlant, (suposo que pocs) quan un dispositiu es connecta a Internet necessita una direcció pública anomenada IP. Si no fos així, quan demanes al Firefox que et mostri el Facebook (sí, estic empatitzant), els servidors on està Facebook no sabrien a quin ordinador de tot Internet han d'enviar la informació del teu mur, i seria un desastre. És més, el teu Firefox ni tant sols sabria on anar a buscar Facebook.

Aquesta direcció IP actualment es defineix amb el que s'anomena IP versió 4 (IPv4), que està format per quatre números del 0 al 255 (Per exemple 32.251.10.55). El problema d'aquesta mena de direccions és que permet menys de 4 mil milions i mig de combinacions. I si això ja es queda curt per la gent que som al planeta, imagineu-vos per als dispositius, ordinadors i servidors que es connecten a la Xarxa per tot el món.

Direccions possibles de IPv4 (via Amazings)

Per solucionar això, des de fa anys es parlar de passar a un nou protocol anomenat IPv6 (o sigui, IP versió 6). Aquest nou protocol defineix que les direccions estan formades per 8 números del 0 al 65535, i això, perquè ens entenguem, és un munt. D'aquesta manera es garanteix que en un futur tots els aparells que es vulguin connectar a Internet ho podran fer (i ho faran, fins i tot la cafetera enviarà tweets).


Direccions possibles IPv6 (via Amazings)


Si voleu saber una mica més sobre el tema, us recomano l'excel·lent article que han escrit a Amazings.

En tot cas, és molt curiós veure com finalment sembla que s'estan posat seriosos amb el pas a IPv6. Quan vaig començar la carrera d'informàtica l'any 2000 (mare de déu, ja començo a explicar batalletes) ja se'n parlava, el més curiós era que en aquell moment alguns professors eren del club de "ja veureu quan arribi IPv6", mentre que d'altres eren més del de "amb el NAT ja no farà falta IPv6". Doncs bé, aviat sabrem qui portava raó.

De moment, no seria una mala idea passa per algun dels test d'IPv6 (aquí o aquí) per veure si estem preparats. Però tampoc us preocupeu, que nos serà com el Y2K.

dimarts, 7 de juny del 2011

Un moment complex

A punt de complir quatre anys amb el blog, em trobo amb què m'està sent molt difícil publicar. No sé ben bé el motiu, però últimament no trobo massa res, a part del que ja comparteixo amb tothom, que em portin a indagar fins a elaborar un article.

La uniformització que suposa Facebook està provocant que una bona part dels contingut no siguin interessants perquè, no ens enganyem, els 99% del que es posa als murs no te el menor interès. Twitter ha extremat el concepte d'actualitat fins a un punt que molts dels continguts es generen només per arribar a trending tòpic. Continguts de fàcil digestió i ràpida producció que compateixen per un instant de fama. Tampoc és que ens vingui de nou, havíem vist aquest comportament en la televisió feia anys, molt abans que es barallessin per mantenir la poca audiència fidel que els queda.

Lògicament, segueix existint un gran nombre de blogs o similars que generen contingut originals, però s'està tornant al model pre-web 2.0. La disminució dels lectors fa que molts cops siguin els propis blocaires els únics que llegeixen blocs i només un reducte s'ha consolidat com un nucli dur d'unió entre els ecosistemes de lectors. A més, exceptuant blocs com Amazings o Fogonazos (els dos del nucli dur), molts s'han apuntat a la moda de les infografies, de nou continguts de fàcil digestió, però de lenta producció, per un instant de fama.

Encara que potser n'estic fent un gra massa i, simplement, els meus interessos estan canviant i he de trobar com plasmar-los al blog. Qui sap. Esperem que aviat em tornin els ànims per publicar.