dimecres, 7 de juliol del 2010

Sintel, el pròxim curt de l'Institut Blender

Via GNU/Linux.cat acabo de descobrir que el pròxim curt de l'Institut Blender s'anomena Sintel, i té molt bona pinta. Us deixo l'avanç d'intriga (que és el terme acceptat per teaser trailer) abans de començar amb l'explicació:

Sintel Trailer


Si no heu entès absolutament res del que acabo de dir abans del vídeo, cosa que és completament comprensible, us recomano passar-vos per l'article original on ho explica molt bé i sense anar-se'n per les branques com solo fer jo.

Sintel és el tercer curt de l'Institut Blender i forma part del projecte Durian (traduït seria projecte dúrlo). El curt s'estrenarà el pròxim 22 de setembre al Netherlands Film Festival i una de les gràcies del projecte és que un cop presentat, no només es distribuirà amb llicència Creative Commons, sinó que absolutament tot el material electrònic que s'ha fet servir per a la realització (models, música, veus, vídeos sense muntar, textures...) podrà ser descarregat gratuïtament també amb llicència lliure. Fins ara, els dos curs sorgits de la iniciativa de la Blender Foundation han estat molt bé i Sintel té bona pinta.
 
Amb Elephant's Dream (2006), el primer curt, van sorprendre allunyant-se de l'estètica comercial actual i atrevint-se a recuperar una manera de fer més propera a l'Europa de l'est, però amb una tècnica que no té res a envejar a les gran produccions americanes. En el seu moment em va recordar molt a les obres de'n Tomek Bagiński (un autor força desconegut que mereix ser mencionat i que espero que algun dia li permetin fer un llargmetratge). Us deixo a continuació l'embegut de Elephant's Dream per si no l'heu vist.

Elephant's Dream


Un parell d'anys més tard, del projecte Peach en va sorgir Big Buck Bunny (2008), un nou curt una mica més tradicional però amb una tècnica impecable. Motls de vosaltres n'haureu vist fotogrames sense saber-ho, donat que gràcies a la llicència Creative Commons sol fer-se servir per mostrar alta definició en monitors. Abans de deixar-vos amb el curt, també m'agradaria comentar que existeix el videojoc anomenat Yo! Frankie que va formar per del projecte Apricot i que està inspirat en Big Buck Bunny.

Big Buck Bunny