divendres, 26 de març del 2010

Video DVD a Ubuntu 9.10 Karmik Koala

NOTA: aquest article parla de com configurar Ubuntu. Què voleu fer-hi, sóc informàtic.

Sempre que m'instal·lo una versió d'Ubuntu he de buscar com es fa per a reproduir DVDs de vídeo codificats amb CSS (que és un de tants DRMs absurds), així que he decidit publicar-ho per tenir-ho més a mà.

Per als que no sabeu de què us parlo. Tot el programari que hauria de venir preinstal·lat a GNU-Linux s'hauria de distribuir amb una llicència lliure o compatible i, sobretot, estar lliure de patents de pagament (repeteixo, en teoria). Per això, una distribució internacional com Ubuntu no pot venir amb el descodificador de DVD de base perquè seria ilegal en alguns països.

Quan un usuari paga una llicència de Windows o MacOS, els senyors de Microsoft destinen una part a pagar a d'altres empreses que tenen en propietat patents dels EEUU com el MP3, el DVD i moltes altres que ni tant sols recordo. En el cas d'Ubuntu, Canonical ha arribat a pactes amb algunes empreses i, en alguns casos, posa a disposició dels usuaris eines fàcils per a que els usuaris dels països no afectats activin el programari propietari.

Així, per activar la reproducció de Video DVDs a Ubuntu 9.10, només és necessari executar dues comandes al terminal. La primera

sudo apt-get install libdvdread4

Ens descarrega les dependències. I la segona
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Instal·la tot el que fa falta. I ja està. A partir d'aquest moment ja s'haurien d'autoreproduir els DVDs en introduir-los a la unitat.