dimecres, 13 de gener de 2010

Xarxa i llibertat

Considerem imprescindible la retirada de la disposició final primera de la Llei d’Economia Sostenible pels següents motius:

 1. Viola els drets constitucionals en què s’ha de basar un estat democràtic en especial la presumpció d’innocència, llibertat d’expressió, privacitat, inviolabilitat domiciliària, tutela judicial efectiva, llibertat de mercat, protecció de consumidores i consumidors, entre d’altres.
 2. Genera per a la Internet un estat d’excepció en el qual la ciutadania serà tractada mitjançant procediments administratius sumaríssims reservats per l’Audiència Nacional a narcotraficants i terroristes.
 3. Estableix un procediment punitiu «a la carta» per a casos en què els tribunals ja han manifestat que no constituïen delicte, implicant fins i tot la necessitat de modificar almenys 4 lleis, una d’elles orgànica. Això comporta un canvi radical en el sistema jurídic i una font d’inseguretat per al sector de les TIC (Tecnologia de la Informació i la Comunicació). Recordem, en aquest sentit, que l’intercanvi de coneixement i cultura a la xarxa és un motor econòmic important per sortir de la crisi com s’ha demostrat àmpliament.
 4. Els mecanismes preventius urgents de què disposa la llei i la judicatura són per protegir a la ciutadania enfront de riscos tan greus com els que afecten a la salut pública. El govern pretén utilitzar aquests mateixos mecanismes de protecció global per beneficiar interessos particulars davant de la ciutadania. A més la normativa introduirà el concepte de «lucre indirecte», és a dir: a mi em poden tancar el blog perquè «promocionar» a un que «promociona» a un altre que vincula un tercer que fa negocis presumptament il·lícits.
 5. Recordem que la propietat intel lectual no és un dret fonamental contràriament a les declaracions del ministre de Justícia, Francisco Caamaño. El que és un dret fonamental és el dret a la producció literària i artística.
 6. D’acord amb les declaracions de la ministra de Cultura, aquesta disposició s’utilitzarà exclusivament per tancar 200 webs que presumptament estan atemptant contra els drets d’autor. Entenem que si aquest és l’objectiu de la disposició, no és necessària, ja que amb la legislació actual hi ha procediments que permeten actuar contra webs, fins i tot amb mesures cautelars, quan presumptament s’estigui incomplint la legalitat. Per el que no queda sinó recelar de les veritables intencions que la motiven ja que l’únic que afegeix a la legislació actual és el fet de deixar la ciutadania en una situació de greu indefensió jurídica en l’entorn digital.
 7. Finalment considerem que la proposta del govern no només és un malbaratament de recursos sinó que serà absolutament ineficaç en els seus presumptes propòsits i deixa patent l’absoluta incapacitat per part de l’executiu d’entendre els temps i motors de l’Era Digital.

La disposició és una concessió més a la vella indústria de l’entreteniment en detriment dels drets fonamentals de la ciutadania en l’era digital.

La ciutadania no pot permetre de cap manera que segueixin els intents de vulnerar drets fonamentals de les persones, sense la deguda tutela judicial efectiva, per protegir drets de menor rang com la propietat intel.lectual. Aquesta circumstància ja va ser aclarida amb el dictat d’inconstitucionalitat de la llei Corcuera (o “llei de la puntada de peu a la porta”). El Manifest en defensa dels drets fonamentals a Internet, recolzat per més de 200.000 persones, ja va avançar la reacció i demandes de la ciutadania abans de la perspectiva inacceptable del govern.

Per impulsar un definitiu canvi de rumb i coordinar una resposta conjunta, el 9 de gener s’ha constituït la Xarxa Sostenible, una plataforma representativa de tots els sectors societat civil afectats. L’objectiu és iniciar una ofensiva per garantir una regulació de l’entorn digital que permeti expressar tot el potencial de la Xarxa i de la creació cultural respectant les llibertats fonamentals.

En aquest sentit, reconeixem com a referència per al desenvolupament de l’era digital, la Carta per a la innovació, la creativitat i l’accés al coneixement, un document de síntesi elaborat per més de cent experts de 20 països que recull els principis legals fonamentals que han inspirar aquest nou horitzó.

En particular, considerem que en aquests moments és especialment urgents la implementació per part de governs i institucions competents, dels següents aspectes recollits a la Carta:

 1. Els artistes com tots els treballadors han de poder viure del seu treball (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf B. «Estímul de la creativitat i la innovació», de la Carta);
 2. La societat necessita per al seu desenvolupament d’una xarxa oberta i lliure (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf D, «Accés a les infraestructures tecnològiques», de la Carta);
 3. El dret a cita i el dret a compartir han de ser potenciat i no limitat com a fonament de tota possibilitat d’informació i constitutiu de tot coneixement (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf A, «Drets en un context digital”, de la Carta);
 4. La ciutadania ha de poder gaudir lliurement dels drets exclusius dels béns públics que es paguen amb els seus diners, amb els diners públic (referència punt 2 «Demandes legals», paràgraf C, «Coneixement comú i domini públic», de la Carta);
 5. Considerem necessària una reforma en profunditat del sistema de les entitats de gestió i l’abolició del cànon digital (referència punt 2 «Demandes legals«, paràgraf B, «Estímul de la creativitat i la innovació», de la Carta).

Per tot això avui s’inicia la campanya Internet no serà una altra tele i es duran a terme diverses accions ciutadanes durant tot el període de la presidència espanyola de la UE.

Considerem particularment importants en el calendari de la presidència de torn espanyola el II Congrés d’Economia de la Cultura (29 i 30 de març a Barcelona), Reunió Informal de ministres de Cultura (30 i 31 de març a Barcelona) i la reunió de ministres de Telecomunicacions (18 a 20 de abril a Granada).

La Xarxa té previst reunir-se amb representants nacionals i internacionals de partits polítics, representants de la cultura i delegacions diplomàtiques.

Firmat: Red SOStenible

Red SOStenible som tots. Si t’hi vols adherir, copia i difon aquest text.

Anllaç a l'original en castellà aquí.

Traducció extreta del bloc de marcpallares.cat.