dimarts, 19 de maig de 2009

L'escriptori en un futur breu (part 1)

El 24 d'agost de 1995, Microsoft va llançar al mercat Windows 95, on una de les principals novetats era la incorporació de la barra d'inici i la definició de l'espai d'escriptori tal i com el coneixem actualment.

The evolution of microsoft windows, 1985, 2007

La veritat és que hi ha hagut pocs canvis des de llavors. Fins a l'aparició, el 2002, del Mac OS X, amb el dock i el finder, el gran públic ni s'havia plantejar que les coses es podien fer d'una altra menera.

Windows & Mac Desktop History Repost


Potser els avenços més significatius dels útlims anys són el dock d'Apple, les llanaçadores d'aplicacions com Katapult o finder, o simplement la cada cop més genial Compiz/Beryl. Tots ells destinats a fer més fàcil o atractiu el treball diàri però introduint les novetats lentament, sense espentar a ningú.

Compiz & Ubuntu


Per un altre costat, últimament s'ha parlat molt de les superfícies tàctil multipunt i de si faran obsolets els ratolins i els teclats, però la veritat és que la cosa va lenta. De moment l'únic multitàctil que sembla triomfar és l'iTouch i la resta són, en prou feines, proves de concepte.

Microsft Surface


Així doncs, per bé Windows 7 pretén apuntar maneres en interfícies tàctils, tot sembla indicar que per a les pròximes versions de tots els sistemes operatius continuarem depenent del ratolí i del teclat.

New Windows 7 UI (PDC 2008) part1Què ens espera? Personalment, ja fa anys faig servir regularment diversos entorns d'escriptori indistintament, Gnome, KDE, windows XP, Vista... cadascun amb els seus punts forts però tots ells millorables. És difícil predir com evolucionaran les interfícies gràfiques però pot ser interessant repassar les últimes propostes.