dimecres, 18 de març del 2009

Curts d'en José Val Del Omar

Ahir, tot sentint el programa Milenio 3, vaig descobrir el desconegut artista José Val del Omar. Val del Omar va ser contemporani de Lorca i els surrealistes i, com va passar amb molts artistes espanyols, va ser incomprès durant la dictadura.

José Val Del Omar

Malgrat que va explorar molts camps, es especialment remarcable la seva feina com a cineasta o "cinemista", com es deia a ell mateix. Si fos un personatge actual, seria considerat com un "artista multimèdia".

A mig camí entres l'inventor i el poeta, la major part de les seves obres combinen innovadores tècniques sonores (va ser pioner en els sistemes de so envolvent) i visuals (avançant-se en l'us del làser i l'holografia).

Allunyant-se de la narrativa tradicional, les úniques tres obres que poden considerar-se pròpiament cinematogràfiques conformen el que ell va anomenar "Tríptico elemental de España".

Fotograma de Aguaespejo Granadino (1955)

La primera d'aquestes obres és "Aguaespejo Granadino (1955)", un curtmetratge inspirat en el fluir etern de l'aigua l'Alhambra i el misticisme. Per sort, el curtmetratge està penjar al tub en quatre fragments de 6 minuts cadascun. El deixo a continuació (és important tenir el so activat).

Aguaespejo granadino (1 de 4)


Aguaespejo granadino (2 de 4)


Aguaespejo granadino (3 de 4)


Aguaespejo granadino (4 de 4)


El curt m'ha recordat molt a les primeres obres que va fer David Lynch pocs anys després, sobretot l'angoixa que transmet el segon fragment (fragment nocturn) que, com a curiositat, és el que més visites ha rebut. La veritat és que m'ha sorprès molt.