divendres, 28 de novembre del 2008

La posició absoluta del cap de la gallina

Seguint amb la línia animal de l'últim post, aquest cop toca parlar de gallines. Fa temps vaig anar al cine a veure la pel·lícula Thirteen (2003) i, en sortir, se'm van passar dues preguntes pel cap. La primera era "perquè he anat a veure aquesta pel·lícula?" i la segona "Serà veritat lo de les gallines?".

Contingut extra del DVD de Thirteen


Per aquells que no hagueu vist la peli, no cal que ho feu. L'escena en qüestió mostra com, per algun estrany motiu, el cap de les gallines (que destaquen per la seva gran intel·ligència) sempre intenta estar a la mateixa posició absoluta, actuant així com una mena d'estabilitzador d'imatge natural.

A què treu cap tot això? Doncs simplement que fa uns dies a l'imprescindible blog Gizmodo s'ha publicat un vídeo que ensenya aquest curiós comportament. Així que aprofitant el Creative Commons, el poso a continuació.

Chicken Head Tracking



NOTA: també recomano mirar aquest altre vídeo del mateix autor que mostra un efecte semblant en una au més petita.

dimarts, 25 de novembre del 2008

Slowloris, l'animal més dolç de l'univers

Des que em van comentar que s'ha trobat un lemur pigmeu que es creia extingit, no he pogut deixar de pensar en un dels éssers més fascinants del regne animal, i la mascota que tots voldríem: l'Slowloris.

柿食ってます


Quan vaig descobrir-los gràcies al dramatic lemur (i és que no només un chipmunk pot ser dramàtic) gairebé no podia creure'm que existissin unes criatures com aquestes.

slowloris


El pitjor és que un cop els has vist ja és massa tard. Reconeix que en vols un i que t'has passat els vídeos diverses vegades seguides.

slowloris

dilluns, 17 de novembre del 2008

Comunicat de la CODDI

Suposo que a hores d'ara ja no hi haurà cap informàtic que no conegui que el pròxim 19 de novembre (demà) es celebrarà la manifestació/vaga (depèn d'on es miri) d'informàtics per una informàtica digne.

Per tal d'aclarir una mica més les coses, la CODDI (Conferència de Degans i Directors de Centres Universitaris d'Informàtica) ha publicat un comunicat. Podeu trobar-lo a la web de la FIB (aquí).

El text recorda que el que es demana és la regularització de la professió d'enginyeria informàtica. Una petició que s'està demanant des de fa anys per tal que l'enginyeria informàtica s'equipari a la resta d'enginyeries.

Com molt bé diu el comunicat, actualment a Espanya les aplicacions informàtics s'usen en gairebé tots els àmbits. Tot i això, al no existir una professió regulada que garanteixi que els responsables de les aplicacions tinguin els coneixements necessaris, tampoc existeixen garanties sobre els resultats.

Només cal plantejar-se qui administra les bases de dades dels bancs (on tots tenim els nostres estalvis), el programa que controla les constants vitals dels hospitals, els sistemes d'informació de les empreses (on tots treballem) o el dni electrònic (on hi ha totes les nostres dades personals). No és millor que sigui algú especialitzat en el tractament de la informació i, sobretot, a qui se li pugui demanar responsabilitats?

divendres, 7 de novembre del 2008

Comunicat del Col·legi d'Enginyers Informàtics de Catalunya

Seguint amb el tema de la possible vaga d'enginyers informàtics, avui el Col·legi Oficial d'Enginyeia Tècnica en Informàtica de Catalunya ha emès un comunicat víric que publico a continuació:

Hola a tots/es,

Benvolguts/es Col·legiats/des, Professionals, Estudiants/es,

Us escric aquest email en relació al bombardeig de petició d'informació que he rebut, en referència a la Vaga, a les Fitxes publicades pel Ministeri sobre les titulacions reglades (fitxa de grau i fitxa de màster), informacions diverses publicades a diferents col·legis, diaris i a pàgines webs diverses.

El passat més d'Octubre ens varem reunir els Col·legis d'Enginyeries en Informàtica (Tècnics i no Tècnics) a Barcelona amb representants de la CODDI (Conferencia de Directores y Decanos de Informática de Universidades) i amb en Jesus Vázquez (PP) varem acabar de pulir la PNL "Proposició No de LLei" que en Jésus Vázquez presentaria al Congrés dels Diputats a finals d'octubre. Durant aquesta reunió varem tenir accés a les Fitxes de les titulacions regulades que el Ministeri de Ciencia y Inovación va fer, i ens va sobtar que la Fitxa de Telecos era molt semblant als estudis d'Enginyeria en Informàtica, en concret a la dels estudies de Sistemes, que es la que jo he estudiat.

A la passada legislatura, quan CIU ens va presentar al congres una PNL. En aquella lluita, el PSOE ens va prometre i garantir que en aquesta Legislatura, els estudis d'Enginyeries en Informàtica serien reglats. La sorpresa va ser que no només no varen complir la seva paraula, sino que ara, amb les noves Fitxes de Titulacions reglades, els estudis d'informàtica queden en segon terme i la Titulació de Telecos queda reforçada i preparada per obtenir totes les atribucions que pertoquen a les titulacions d'informàtica, en un futur no gaire llunyà.

Heu de pensar que de totes les Enginyeries, els Estudis d'Enginyeries en Informàtica són els unics que no estan reglats i que no tenen atribucions. I també heu de saber que, els estudis de Telecomunicacions no existeixen a cap país de mon, només a Espanya. A la resta de paisos els estudis es diuen Enginyer Electrònic, Enginyer en informàtica o Enginyer en Electrònica i Informàtica.

La CODDI ha presentat les Fitxes dels estudis d'Enginyeries en Informàtica al Ministeri, ja que el Ministeri no ho havia fet.
El dia 26 de novembre en Jésus Vázquez (PP), presenta la PNL al Senat.
D'aquí ve tot el moviment que hi ha hagut aquests dies.
Preguntes que hem rebut:

- Desapareixerà el Títol d'Enginyer en Informàtica? i que passarà amb el meu títol d'Enginyer?
Rotundament no, però perdrà força i serà difícil que a Europa puguin reconèixer el títol, pq Telecos tindrà més força i a la llarga temem que substitueixi el titol. Respecte al títol no el perdreu mai, sempre sereu Enginyers segons marca la LLei de l'Estat amb els Reals Decrets dels Estudis.

- Per què Telecos té tanta força?
Perqquè només a Catalunya el Col·legi de Tècnic de Telecos son 1.500 i 5.000 els "superiors", en canvi els Col·legis en Informàtica som 200 dels Tècnics i 500 dels "superiors".

- Xifres d'estudiants?
Els estudis d'Enginyeries en Informàtica Tècnica i no Tècnics, actualment són un terç de tots els estudiants de carreres de ciències, fent un total de 95.000 estudiants i un conjunt de 120.000 titulats en tot l'Estat Espanyol. Es preveu que en un futur siguem el Col·legi amb més força i col·legiats de tot l'estat.

- Els Col.legis em de donar suport a la vaga del dia 19 de novembre?
El dissabte dia 8 de novembre ens reunim a Madrid tots els Col·legis d'Enginyeries en Informàtica d'Espanya. Allà decidirem si donem suport a la vaga o no. Us tindrem informats.

- Quines accions em de prendrem?
Actuarem legalment de la següent manera:
Presentarem un recurs contra les Fitxes de Telecomunicacions per invasió d'estudis i competències al Ministeri.
Donarem suport a les Fitxes, presentades per la CODDI, dels estudis d'Enginyeries en Informàtica.
Farem una nota de premsa conjunta expressant al Govern el nostre mal estar.

- En el futur que passa amb els "Tècnics" i els "Superiors", quines titulacions tindran?
Enginyeria Tècnica=Enginyeria de Grau, i Enginyeria en Informàtica=Màster especialització
- Que podeu fer vosaltres Col·legiats/des, Professionals, Estudiants/es?
Donar el màxim resó d'aquestes noticies i si finalment es convoca la vaga, fer-la.
Podeu trobar més informació a www.coetic.org.

Salutacions i gràcies pel vostre interès,

Albano Sanchez-Ossorio
Degà del COETIC

Col·legi Oficial d'Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya

A mida que recopili més informació ja la aniré publicant.

dijous, 6 de novembre del 2008

S'ha convocat la vaga d'informàtics

Pel que sembla, dins les fitxes dels títols d'enginyeria que ha presentat Ministeri d'Educació no s'ha inclòs l'Enginyeria Informàtica. Això, a la pràctica, significa que amb la reforma educativa desapareixerien totes les carreres d'enginyeria Informàtica i que tots els titulats passarien a tenir títols no homologats.

No vull emetre opinions fermes fins que no tingui més dades, però crec que és necessari que la gent ho conegui. Poso alguns enllaços al tema:

De moment ja hi ha una convocatòria de vaga recolzada per dues entitats, esperem que en breu les universitats catalanes també prenguin una decisió al respecte. Les webs de la convocatòria són:
Contitnuaré investigant sobre el tema, si descubreixo alguna cosa intentaré publicar-ho.

ACTUALITZACIÓ: en Ludo (per cert, increïble l'homenatge a en John Williams) informa als comentaris que no és que el títol deixi d'estar homologat, el que passa és que no se'n reconeixen les competències.

La veritat és que això tampoc ens deixa molt millor perquè, encara que dins d'Espanya el títol seguirà sent el títol, a la resta d'Europa passarà a ser no valer massa donat que no podrà acreditar competències.