dimarts, 24 de juliol del 2007

Per què les càmeres compactes són un festival d'ulls vermells?

L'altre dia en Christian, un bon amic, em va explicar que havia anat a un casament. Repassant les fotografies se'n va adonar que a les fotos de la càmera compacta tothom sortia amb els ulls vermells, mentre que a les del fotògraf professional no. Fa poc vaig fer un curs de fotografia on em varen explicar el motiu dels ulls vermells i com evitar-ho (sense "photoshopejar"). Crec que pot quedar un article curiós.

Per què passen els ulls vermells?

L'efecte dels ulls vermell passa quan un raig de llum entra per la pupil·la, rebota al fons de l'ull i arriba a la càmera. El vermell es simplement perquè el fons de l'ull està ple de venes. En condicions de llum normals, la probabilitat que un raig entri per un forat de l'iris i arribi fins a un observador són escasses, per això per a nosaltres les pupil·les són negres.

En canvi, a les càmeres compactes el flaix es troba molt aprop de l'objectiu, fins al punt que els rajos que surten del flaix i els que entren a la càmera són pràcticament paral·lels (angle molt agut). Per exemplificar-ho he fet el següent diagrama:

Efecte dels ulls vermells

Tot i això existeixen dues solucions que solen corregir força l'efecte.

Primera solució: el flaix per a ulls vermells

Moltes compactes disposen d'un sistema de flaix anomenat ulls vermells. El funcionament és senzill. Abans de fer la foto, realitzen petits flaixos per tal que les pupil·les dels fotografiats es tanquin. Això minimitza les probabilitats que un raig entri i surti de l'ull.

Pupil·la contreta pel flaix "ulls vermells"

Els resultats són relativament bons. Sol provocar que els protagonistes es distreguin, perdin el posat i a més s'enlluernin, però evita els ulls vermell.

Segona solució: el flaix extern

La segona solució consisteix en augmentar l'angle entre la llums que ve del flaix i la llum que entra a la càmera. Per fer-ho s'usa un flaix extern amb braç. Així tots els rajos del flaix no surten de l'ull i la càmera aprecia la pupil·la negre.

Càmera amb flaix extern

És la millor solució que, com a afegit, aconsegueix una millor il·luminació que el flaix frontal. Per desgràcia no solem tenir a mà un flaix extern quan usem una càmera compacta.

3 comentaris:

RPA ha dit...

molt bé

RPA ha dit...

degut a la meva potser excesiva brevetat faré un comentar més llarg.

L'article ens dona molts bons consells per arreclar els ulls vermells, jo afegiria posar un tall de "cinta de carrocero" ,aquella que es posa abans de pintar, sobre el flaix i augmentar-ne una mica la potència. Així aconseguim fer la llum menys direccional i més difusa.

A veure quan veiem un article sobre com arreclar els ulls vermells de les fotos.

Pablo Casado ha dit...

Molt bé l'explicació, breu i clara.

Un cop, un amic fotògraf em va explicar que també tenia alguna cosa a veure amb els defectes visuals, especialment la miopia, i que era més freqüent en aquests casos. Ho confirmes?

Ara has d'explicar com t'ho has de muntar per a enfocar bé el flash extern en una reflex tenint en compte l'objectiu, la distància focal :)