dijous, 13 de gener del 2011

Twitter i la fractura digital

Fa poc, Twitter va publicar un vídeo on mostrava el volum de tweets enviats al món el dia de cap d'any. El vídeo és realment espectacular, no només perquè hagin batut el rècord de tweets, sinó perquè es veu clarament com els tweets segueixen la mitja nit arreu del món. (via Tu Experto)

Tweets el dia de cap d'any


Tot i això, deixant de banda l'espectacularitat del vídeo (que la té), la veritat és que si us hi fixeu, veureu com hi ha zones que no s'iluminen en absolut. Aquestes zones són les afectades per la fractura digital, països en vies de desenvolupament que, mentre lluiten contra la fam, pels drets socials, per la pau... es queden enrere tecnològicament, garantint-se un pèssim futur com a mà d'obra del primer món, sense possibilitat de competir d'igual a igual. Crec que pocs cops ho havia vist tant clarament en un mapa.

Veient això no me'n puc estar de dir que hauríem d'escoltar més a gent com en Nicholas Negroponte i deixar de donar-los les antigalles fent veure que els fem un favor, quan en realitat els estem fent servir d'abocador perquè ja no sabem que fer amb tanta tecnologia antiga. L'obsolescència planificada com a motor de la solidaritat és un concepte aberrant.