dijous, 23 de setembre del 2010

TBO, editor de tires còmiques

Amb l'explosió social de la web 2.0 (si és que tal concepte és real) moltes formes de comunicació s'han fet molt populars. Blocs, fotologs, microblogging i webcòmic són conceptes que per a molts (els que saben que a Internet hi ha més coses que el mur de facebook) ja formen part del dia a dia. Totes elles tenen una cosa en comú, i és que la idea pesa més que les formes.

El problema és que així com els blocs i derivats només requereixen de text (qui més qui menys sap grapejar un teclat) i els fotologs de càmera (actualment tothom té alguna càmera a mà, encara que sigui al mòbil), els webcòmics requereixen de la paciència de dibuixar-los, encara que sigui amb gargots de pal (l'XKCD per exemple). Aquí és on entra en joc el programa TBO.

Logotipus del programa

Fa uns mesos vaig descobrir, via LinuxZone, el programa lliure TBO, creat per l'espanyol Daniel Garcia Moreno. El programa permet crear fàcilment tires còmiques i exportar-les en format vectorial o en png per a penjar-les a Internet.

Interfície del programa editant les vinyetes

El funcionament de TBO és el següent:
  1. Es crea una nova tira de la mida que es vulgui
  2. Es defineixen les regions que conformaran les vinyetes
  3. En fer doble clic en un vinyeta es permet editar-ne el contingut
  4. Mitjançant llibreries d'objecte i personatges (doodles), quadres de text o important imatges no vectorials és possible composar la vinyeta
Així de simple. Amb les llibreries ja creades és realment fàcil de fer servir. La versió actual del programa és tot just la 0.98 però ja apunta maneres. És intuïtiu i ràpid de fer servir.

Editar una vinyeta amb TBO

Potser el principal problema (a part que encara no és del tot estable) és que les llibreries d'elements (anomenats doodles) s'han d'instal·lar al directori general del programa (/usr/share/tbo/doodle) i, per tant, es necessiten privilegis d'administrador. Per sort ja han dit que es solucionarà a la pròxima versió.

Interfície del programa TBO

Amb tot, un gran programa a tenir en compte si teniu idees per fer un webcòmic però no voleu invertir el temps dibuixant.