dijous, 30 d’octubre del 2008

Jackalopes i la realitat del mite

AVÍS: aquest article pot ser desagradable per algunes persones... o sigui que el mirareu igualment.

Com alguns lectors saben, a les versions de la distribució d'GNU-Linux Ubuntu se'ls assigna un nom per diferenciar-les. Tots aquests noms es formen composant dues paraules que comencen per la mateixa lletra, la primera és un adjectiu i la segona un animal (tots ells una mica friquis). Per exemple Intrep Ibex (íbex intrèpid), Feisty Fawn (cèrvol lluitador) o Dapper Drake (ànec elegant). Podeu veure la llista sencera aquí.

Ilustració de 1789 (Jackforreal)

Fins ara tots els animals eren més o menys comuns (o si més no, eren reals). Tot i això, per a la futura versió anomenada Jaunty Jackalope (Jackalope viu) s'ha agafat un animal mitològic. El seu aspecte és el d'un conill amb banyes de cérvol (existeix una versió alada). El fet més curiós no és que els de Canonical hagin fet aquest pas cap a l'imaginari popular, sinó que el Jackalope existeix, encara que no és exactament com diu la tradició.

Una il·lustració del 1575 (Wikipedia)

Com és pot suposar, el Jackalope no és un conill de pare cérvol i mare conill i, de fet, ni tant sols es pot considerar una espècie. En realitat és tracta d'un conill comú infectat per un tipus de papilomavirus. Aquesta mena de virus és força conegut en humans perquè provoca berrugues i d'altres tumors desagradables (i per molts d'altres motius que segurament desconec i pels qual l'Alba em posarà mala cara).

Un conill infectat pel camps (Jacksforreal)

Quan un pobre conill s'infecta amb aquest virus comença a desenvolupar carcinomes de queratina (tumors malignes de queratina tot plegat) que li surten del cap (com si fossin banyes). Per molt curiós que pugui semblar un conill amb banyes, la veritat és que no sol ser agradable per l'animal perquè li surten per tot el crani, fins al punt que molts cops el conill mor al no poder menjar.

Un altre cas (Wikipedia)

El que sí que és veritat és que el fenomen és alhora cruel i espectacular. Podeu veure més imatges aquí.

Un conill infectat en un estadi força avançat (Jacksforreal)

NOTA: dono les gràcies a l'Alba per descobrir-me tota la història dels Jackalopes i els papilomavirus.

1 comentari:

Aka ha dit...

Vaja, encara no havia vist l'entrada! Veig que la meva procrastinació va donar algun fruit i tot al final.

No et miro malament, el que dius és tot molt correcte! Només volia afegir que el papillomavirus és el responsable del càncer de coll d'úter en humans, l'únic càncer pel qual existeix una vacuna avui en dia.

I, com a curiositat, afegir que aquest mateix virus és el causant també, en part, del conegut "home arbre" indonesi.