dilluns, 5 de maig del 2008

Cansat del Windows i els virus

En menys d'un mes he hagut de reinstal·lar un Windows d'un portàtil perquè anava molt lent, intentat sense èxit eliminar un troià d'un ordinador de sobretaula i repassat amb l'GNU-Linux un parell de pendrives per veure si tenien l'autoarranc infectat, perquè s'havien introduït en PCs amb virus. Per no parlar de la quantitat de correus falsos que m'han arribat amb remitents coneguts.

Es calcula que existeixen 1.200.000 variants de virus informàtics (via Microsiervos) dels quals 700.000 es varen crear durant el 2007. De tots aquests virus, m'atreviria a dir que el 99'9% són per Windows. El seu nivell d'agressivitat és variable: poden no fer res, enviar correus massius, escanejar el disc tot buscant contrasenyes, esborrar arxius importants... en tot cas, mai són bons.

La veritat és que ha arribat un punt que comença a fer-me cosa treballar amb ordinador amb Windows si no l'administro jo mateix o algun tècnic. Si entres al correu corres el risc que t'espiïn el teclat, si poses un pendrive és possible que et contamini els arxius, si et passen un pendrive possiblement et contagies, si fas servir una missatgeria instantània enviaràs spam a tots els contactes. No és per res, però tanta paranoia comença a cansar-me.

Per part meva, només hi ha tres motius per mantenir el windows: el Photoshop, els jocs i la compatibilitat amb els dispositius. Per a la primera, Adobe ja forma part de la Linux Foundation (i, per si algun cas, estic començant a aprendre GIMP). En quan al jocs, si actualment ja es gasten milers de dòlars en jocs multiplataforma per a XBox, Playstation, Wii, Windows... només es qüestió de temps que comencin a pensar en ports per Mac OS, que no serien gaire complicats de migrar a GNU-Linux. Finalment, les grans vendes dels ultraportàtils com l'Asus EEE PC estan demostrant que negoci i Linux no estan tant renyits com ens volen fer creure.

No sé si el futur immediat es vestirà de poma o de pingüí, però el que sí que tinc clar és que els senyors de Microsoft s'hauran de posar les piles si no volen perdre la poca credibilitat que els queda.

NOTA: i si no em creieu, que us ho digui algú més influent.

8 comentaris:

wolffan ha dit...

Jo recomano Avast! un antivirus gratuit per particulars, la veritat és que fa temps que no he tingut problemes amb virus.

Personalment crec que si hi ha un 99,9% de virus amb windows és perque a ningu li interesa fer un virus que es carregui el seu propi SO (ja que la majoria de viruseros ho fan amb linux). A part perque fer un virus si no afectara a gaire gent? Jo crec que amb l'increment d'equips amb linux i MAC OS aviat començarem a tenir virus Multiplataforma. Ara bé cap SO esta tan ben preparat per afrontar atacs com Windows ja que històricament sempre n'ha tingut. Ara hem de veure com es porten la resta de SO's.

Aka ha dit...

Doncs jo també estic farteta del Windows i els virus, cucs, troiants i variants vàries.

Fa uns mesos va aterrissar el "disk knight" a la meva facultat, i va durar moltes, masses setmanes. Via pendrive, per suposat. Per sort, als qui fem el màster de Bioinformàtica ens va importar tant com a l'Enjuto Mojamuto, per les mateixes raons. I el pitjor és que venia de l'edifici del costat... ¬¬U

Sobre virus multiplataforma... ja hi ha antivirus per a Linux. Mai n'he fet servir, però si mai s'atreveix algun virus a intentar infectar massivament aquest OS ho porta força clar: amb la de firkis que hi ha al darrere del projecte, en pocs dies estarà erradicat completament.

Jo no trobo *gaire* a faltar el Windows (vull que Linux em reconegui el meu reproductor de mp3! aixxxxx!!)

Unknown ha dit...

En això tens raó wolffan, el nombre de virus és proporcional al nombre d'usuaris. Tot i això, si hi haguessin 3 SO majoritaris els esforços dels creadors de virus també es dividirien.

A més, a Mac o a GNU-Linux l'usuari ha d'introduir el password de "root" per fer accions que modifiquin el sistema. I això fa força més difícil que t'entrin virus.

Potser d'aquí deu anys el post serà "Cansat de Windows, Linux, Mac i tots els seus virus, em passo a Open Solaris". Qui sap.

Toni ha dit...

Molt uapet aquest bloc.

Estic buscant gent per a ellaçar-me, si vols et poses en contacte amb mi. Val??


adeuu

www.tonixalo.blogspot.com

Unknown ha dit...

Toni, em temo que t'has equivocat amb les formes. La millor solució per promocionar un blog es posar comentaris relacionat amb l'article. Posar el mateix comentari genèric a diversos blogs no passa desapercebut a Google i, a més, sol provocar força rebuig.

Per un altre costat, si vols contactar amb l'autor d'un blog perquè et posi al blogroll, primer mira si ha publicat una direcció de correu electrònic (com és el cas). Sol quedar més personal i està ben vist.

Sort amb el blog.

wolffan ha dit...

Espero veure-us a tots a la festa fib!

Al campus nord durant tot el dia!! Ni la pluja ens aturarà!!

http://festafib.upc.edu

XeviX ha dit...

Primer de tot felicitar la iniciativa d'aquest bloc. L'acabo de descobrir i m'ha agradat.

En segon lloc, sóc estudiant d'Enginyeria Tècnica Informàtica, i com que darrerament havia formatat el meu PC amb massa freqüència, he decidit passar del Finestres, i ara mateix ja vaig 100% amb un Ubuntu. A casa hi ha un portàtil vell que li passava el mateix i ja es va passar a aquest sistema ara fa uns mesos.

Jo em quedo amb el Linux per vàries raons:

- Millor rendiment amb menys màquina
- Pocs virus
- Més eines de seguretat incorporades
- Programari lliure
- Comunitat de desenvolupadors

I de moment el portàtil que abans s'havia de formatar cada mes, ara ja en porta 3 i va de perles. Jo ho tinc claríssim.

Potser la corva d'aprenentatje inicial és més dura, però una vegada superada, hom coneix molt bé els "budells" del seu sistema operatiu.

Salut!

Unknown ha dit...

Benvingut al bloc XeviX. gràcies al teu comentari he estat una bona estona repassant articles antics, té gràcia.

He vist que en els últims mesos has començat 3 blocs! No està gens malament, i més tractant-se de blocs temàtics. Que tinguis molta sort, tant amb el blocs com amb la carrera (espero que no la necessitis, però sé que es dur en alguns moments).

T'afegeixo al blogroll.