dijous, 20 de març del 2008

Un últim adéu a l'Arthur C. Clarke

Fa un parell de dies ens va deixar l'escriptor Arthur C. Clarke a l'edad de noranta anys. Clarke va ser una de les personalitat més influents de la ciència-ficció (i de la ciència en general). Entre les seves obres literàries més conegudes destaquen "2001: a space odyssey" (2001: una odissea a l'espai), "2010" (2010: odissea 2) o "Rendezvous with Rama" (Cita amb Rama). En l'àmbit científic, serà sempre conegut per ser la primera persona en proposar la xarxa de satèl·lits de comunicacions en l'òrbita geostacionària, coneguda actualment com l'òrbita de Clarke.

Clarke va considerar sempre que el seu bon amic Isaak Asimov era el millor escriptor de ciència-ficció del món. El problema era que Asimov considerava que era Clarke qui es mereixia aquest títol. Per resoldre aquest conflicte, entre els dos va néixer el pacte Clarke-Asimov de Park Avenue, on varen concloure que els dos es quedarien com els segons millors autors de la ciència-ficció. Ara que els dos ja no hi són, ja puc dir que varen ser els millors autors de la ciència-ficció del moment.

Fa poc que ha acabat la votació i oportunament, encara que amb menys vots dels que esperava, heu elegit que el concurs consistirà en microcontes de ciència-ficció. En pròxims articles ja explicaré més en què consistirà (serà molt fàcil i tothom hi podrà participar) però crec que és just que el concurs sencer estigui dedicat a l'Arthur C. Clarke. Sense ell, la ciència-ficció no hagués sigut el mateix.

Arthur C. Clarke (1917-2008) (pastemagazine)