dimarts, 5 de febrer del 2008

Nova votació per a incloure la Nwiki a Moodle

AVÍS: per avui tenia un altre article previst, però crec que aquest tema és més urgent.

AVÍS: aquest article és una versió maquillada de l'original d'en Pigui.

A l'equip del DFwiki Labs portem 3 anys darrera del desenvolupament de la NWiki, un mòdul que permet que els educadors puguin crear wikis (com la wikipedia) com déu mana per als seus alumnes des del programari d'eLearning Moodle.

Des de la primera versió, la Nwiki ha estat acceptada per la comunitat. Tot i això, al tractar-se d'una aplicació de tercers, els creadors de Moodle (liderats per en Martin Dougiamas) dubten d'incloure'l com a mòdul oficial.

Primer logotipus del DFwiki Labs

Ja fa un temps es va fer una votació (cal registre per accedir-hi) per incloure la NWiki a la versió 2.0 de Moodle. Aquesta votació la va obrir espontàniament la comunitat (ni nosaltres, ni en Martin), i la Nwiki va guanyar gairebé per unanimitat. Per desgràcia, fa un dia, en Martin Dougiamas ha posat aquest post al forum Wiki de Moodle (cal enregistrar-se per llegir-lo, així que us el resumiré).

Resulta que ha aparegut un mòdul fet per la gent de la Open Univertity que es diu OU Wiki. OU ve de Open University i Wiki perquè suposadament és una wiki. En realitat, de wiki en té ben poc, perquè ni tant sols accepta cap sintaxis wiki. De fet, només consisteix en un petit editor WYSIWYG (que la Nwiki també pot fer servir) amb un rudimentari control de versions. On és la sintaxis que fa pràctica una wiki? Com puc avaluar la participació d'un alumne? Com puc assegurar que les edicions concurrents no faran que es perdin els canvis? Perquè quan instal·lo la OU wiki perdo totes les wikis que tingués abans?

Logotipus actual del DFwiki Labs

Per a nosaltres és gairebé ofensiu que es compari una aplicació que porta 3 anys funcionant i evolucionant amb una altra que encara no té ni sis mesos. Darrera de la Nwiki hi ha un equip de més de cinc persones actualment (i hi han treballat gairebé un trentena), mentre que la OU wiki l'ha desenvolupat una única persona en poc més d'una setmana. Llavors, què te la OU Wiki que amb mig any ja es candidata? La resposta és força simple, resulta que la Open University és un dels principals beneficiaris de Moodle

Segons els de Moodle, la Nwiki té alguns error? Realment aquest seria un bon motiu per desestimar-la, sinó fos perquè la OU Wiki també els té (la qual cosa és especialment greu si pensem amb les poques coses que fa). A més, a la Nwiki els errors es detecten ràpidament perquè hi ha molts usuaris que la usen, en canvi la OU Wiki amb prou feines té usuaris perquè, entre d'altres, no és especialment fàcil de descarregar.

Proposta pel nou logotipus

L'altre motiu que posen és que el codi de la NWiki no hi ha qui l'entengui.... home, fàcil no és, és un monstre. Peró és que ens agrada fer coses, I+D, a DFWikiLabs ens agrada innovar, tenim inquietuds... La primera versió de la nostra wiki (quan encara es deia DFwiki) tenia un codi molt clar. Compareu la OU wiki amb aquella versió, i no amb l'actual. Lògicament, un codi molt més gran és més difícil d'entendre (seria com dir que el codi del Word és dolent perquè és més complexe que el del bloc de notes). A més, si fa dos anys, quan ens varen dir que volien la nostra wiki, ens haguessin passat una llista de requeriments i funcionalitats el codi seria molt més net.

Proposta pel nou logotipus en versió compacte


En tot cas, crec que es preferible que jutgeu vosaltres mateixos. Us deixo un enllaç al curs on es poden provar les dues wikis i on es pot votar per la que més us agradi (cal enregistrar-se, però és força ràpid de fer).

Gracies a tots!

PRIMÍCIA: he obert una enquesta al bloc per tal de decidiu com voleu que sigui l'imminent concurs de La Veu de T.