dimarts, 29 de gener del 2008

La mandra del multipunt

A començaments de l'any passat, poc temps després que Apple confirmés l'iPhone, una empresa anomenada Perceptive Pixel va presentar un monitor tàctil multipunt de gran format. Com la pólvora, el vídeo va passar a formar part de les portades de la majoria dels blogs tecnològics.

Perceptive pixel


Normalment, quan usem un ordinador amb ratolí i fem clic, treballem en un únic punt (la posició del punter). Igualment, quan en un caixer automàtic interaccionem amb una pantalla tàctil convencional, aquesta només ens reconeix un únic punt. En canvi, les superfícies multipunt tenen la capacitat de reconèixer més d'un punt de pressió, per exemple, els deu dits de la mà.

Esquema d'un monitor multipunt (Wikipedia)

Pel maig del 2007, Microsoft va anunciar que estava treballant en una taula multipunt anomenada Microsoft Surface que prometia ser una autèntica revolució. Com era d'esperar, la presentació es va complementar amb uns espectaculars vídeos sobre el funcionament que posarien la pells de gallina a qualsevol pastafarista.

Microsoft Surface - the possibilities


En poques setmanes, Microsoft va publicar nous vídeos que mostraven algunes de les aplicacions. Mapes interactius del Google Earth, un (desorganitzador) organitzador de fotografies, gestionar continguts multimèdia entre diversos dispositius... Per primera vegada, semblava que seria possible picar al clip de l'office, i no només insultar-lo.


Microsoft Surface Teaser



Per desgràcia, un cop superada la sorpresa inicial els vídeos es van començar a tornar repetitius. Que si ara una entrevista per la CNN on mostren les fotografies de les càmeres bluetooth, que si ara un publireportatge on es veu gent fent servir el Google Earth, que si ara dues amigues en un bar mirant els vídeos del mòvil... semblava com si els de Microsoft ja no tinguessin idees.

Microsoft Surface Review


Per acabar-ho d'arrodonir, crec recordar que va ser a finals de setembre, els responsables del projecte van deixar clar que el Microsoft Surface estava orientat a casinos (taulells d'apostes virtuals), hotels i locals d'oci.

Fa pocs dies, una empresa anomenada Lumin ha confessat que estava treballant també en una pantalla multipunt de gran format. Un cop més, l'anunci ha vingut acompanyat d'un vídeo que, de nou, tant sols ens mostra gent contenta de fer servir el Google Earth, de mirar fotografies o de dibuixar.

Lumin Multitouch


Què els hi passa a les empreses? Disposen d'una tecnologia mai vista fins ara i son incapaces de buscar aplicacions reals? Per no veure, encara estic esperant que algú mostri un teclat projectat com deu mana (amb pantalla gran, no amb la de l'iPhone), una minimització d'aplicació arrossegant amb el palmell de la mà, una navegació per internet que simuli les pàgines d'un llibre o, simplement, un explorador d'arxius que ho aprofiti tot plegat.

El multipunt sembla el següent pas lògic per a les interfícies informàtiques, i les empreses ho saben. Qui aconsegueixi un model assequible per a llar es farà d'or però, tot i això, sembla que existeix una certa mandra per a començar a investigar seriosament.

NOTA: això de personalitzar el reproductor del tub fa patxoca. A més, la combinació de colors es pràcticament idèntica a la del bloc.

2 comentaris:

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

No sabia res del multipunt i sembla molt útil. També em sumo a la protesta. Deu ser que ens volen posar el caramel a la boca.

Ludo ha dit...

A carai, es que innovar no és facil. En realitat microsoft fa més de 15 anys que no innova i quan ho fa li surt rana la cosa.
Si, el reproductor personalitzat queda molt molonguis.