dijous, 25 de febrer del 2010

Personas, skins fàcils a Firefox

Fa uns dies me'n vaig adonar que la versió de desenvolupament de Firefox 3.6 integra de base l'extensió Personas. Per aquells que no ho conegueu, Personas era una extensió (ara ja ve per defecte) que permet modificar la pell del programa posant-li una imatge de fons. A més, és pot canviar la imatge en temps real només passant el ratolí per sobre dels temes de la pàgina oficial.

Firefox amb un tema de Hello Kitty

Actualment hi ha més de 40.000 pells diferents per escollir, i tothom pot penjar-hi imatges per a que la resta d'usuaris les facin servir. Feia temps que ho coneixia però mai havia tingut temps de posar-m'hi, així que abans d'ahir vaig decidir invertir una estoneta per veure com es poden pujar nous temes.

La veritat és que és força senzill, només cal enregistrar-se a la web del projecte i, un cop fet, ja apareix un enllaç per pujar un tema nou. Per als temes només calen dues imatges, una per la capçalera i una pel peu.

Moment de l'enviament del tema

Un cop enviat el tema els administradors validaran les imatges, suposo que per estalviar-se mals de cap, i en unes hores el tema estarà disponible a la web i disposarà d'un espai propi. T'informen per mail un cop s'aprova.

Espai dedicat al tema que he fet

També és recomanable instal·lar-se l'extensió Personas Plus, que serveix per veure com quedaria el tema abans d'enviar-lo. És molt fàcil de fer servir i permet fer coses com posar-te un tema aleatori o disposar d'un llistat de temes preferits.

Provant el tema localment amb l'extensió Personas Plus

La primera idea era fer un tema sobre La Veu de T, però he cregut convenient fer una cosa més útil. Per això, i per la llicència CC, m'he decantat per Ubuntu. Així que ja sabeu, si voleu un tema de Firefox sobre Ubuntu, podeu instal·lar-vos Personas (o esperar-vos a Firefox 3.6) i vestir el tema que trobareu aquí.

NOTA: Si algú vol l'arxiu amb el que he fet la imatge o vol el fons de pantalla, que no dubti en demanar-m'ho per mail.

dilluns, 15 de febrer del 2010

Amb tots vostès, la Barbie enginyera informàtica

Fa uns dies Mattel ha fet públic el resultat de la votació que vaig comentar fa un parell d'articles. Com era d'esperar, la guanyadora ha sigut la Barbie enginyera informàtica i ja han mostrat les imatges de la futura nina.

Pàgina de Mattel on es mostren les dues futures Barbies

La companya de la Barbie enginyera informàtica serà la Barbie presentadora de telenotícies. Pel que sembla aquesta última surt d'una enquesta que va fer Mattel l'any passat. El que no entenc és, si ja sabien que la volien fer la presentadora, per què la van incloure a la votació per Internet? No pensarem malament.

En tot cas, ja sabem Quina és la imatge que té Mattel de les enginyeres informàtiques. I, personalment, crec que és millor del que m'esperava (per ser una Barbie, és clar). Què n'opineu?

dijous, 11 de febrer del 2010

Com treure el Reader del Buzz

Ara que Google sembla que ha decidit que no tenim res millor que dedicar-nos a enviar-nos Buzzs sense parar, em trobo amb que tinc un constant símbol de Buzz que no deixa d'indicar-me que tinc missatges per llegir.

Això no seria un fet molest sinó fos perquè gairebé tots els missatges que m'apareixen són compartits (shares) de gent que ja segueixo al Reader i, per tant, fan que a la pràctica l'apartat de Buzz del Gmail sigui un calaix de sastre.

No sé per quin estrany motiu Google ha posat per defecte que es "buzzegin" els shares del Reader, però no hi estic d'acord. Per tant he decidit explicar com és fa per evitar-ho. Si us plau, seguiu aquests passos, sobretot els que us tinc com a contactes, o em veuré obligat a "unfollowejar-vos" sense més. No és res personal.

Com treure el Reader del Buzz

Pas 1: dins del Gmail, feu clic a la icona del Buzz.

Pas 2: un cop dins del Buzz, aneu a "connected sites" o els llocs connectat (o quelcom per l'estil).

Pas 3: se us mostrarà una finestra amb les connexions que teniu al Buzz. Feu clic a l'editar del Google Reader.

Pas 4: a sobre del botó "Done" us apareixerà un enllaç de "Remove site" o treure lloc (o quelcom per l'estil). Feu-hi clic.

Pas 5: ara podem comprovar com el Google Reader ha quedat a l'apartat de connectar més llocs. Això vol dir que anem per bon camí. Ara ja només falta guardar el canvis fent clic a "Save" o guardar.


Pas 6: ja estem! El nombre de connexión hauria d'haver baixat i el vostre Buzz servirà per tot el que ha de servir sense molestar a la gent amb compartits repetits.

Nota: el per què serveix el Buzz ja no m'ho heu de preguntar a mi.

Parentiu en català i en castellà

Avís: els que seguiu el bloc des d'un lector d'RSS vàreu tenir un esgarriador (no me'n puc estar de posar paraules així) fa uns dies. Va ser un petit error amb el ratolí.

Ja sé que he estat una mica desconnectat del bloc, i el que falta encara. En tot cas aprofito per publicar un petit recurs que ens està anant molt bé a l'hora de pensar les trames d'Arcaron.

Resulta que la partida passa en un petit poble miner nòrdic on molts personatges tenen relacions de parentiu entre ells. Això fa que molts cops ens costi definir les relacions. Buscant per la omnipotent wikipedia he trobat un gràfics molt útil:

Diagrama de relacions familiars en castellà (wikipedia)

Lògicament existeix una equivalència a la Viquipèdia catalana, tot seguint l'enllaç, però només hi ha les relacions directes i el format és una mica més lleig:
Quadre de relacions familiar en català (Viquipèdia)

Així que aprofitant la llicència lliure de la imatge de la Wikipedia castellana, la he traduït la català. El resultat és el següent:

Traducció al català del diagrama

Personalment sempre m'he fet un embolic amb els noms de les relacions familiar (i ara que veig el quadre, no m'estranya). Tinc el meu dubte sobre si la família política és correcte i potser en Falgoní em matarà en veure'l, però crec que pot ser útil per a algú.

Quan tingui un moment aprendré com penjar el gràfic a wikicommons i ja explicaré com es fa.