dimarts, 30 de juny del 2009

2 anys d'articles: els més llegits

Així com fa un parell d'articles vaig repassar alguns números sobre el bloc, ara toca fer com l'any passat i repassar els articles més llegits durant aquest segon any. La veritat és que hi ha algunes sorpreses que no m'esperava:

  1. Què és un tros de quòniam? aquest petit article ni tant sol va aparèixer al rànquing de l'any passat malgrat ser un dels primer del bloc. És curiós com, a poc a poc, s'ha posat en el número 1.
  2. Motius per odiar l'iPhone: com som els humans, Per bé que aquest article era el complementari de motius per tenir un iPhone, el primer ni tant sols apareix al llistat mentre que aquest continua en segona posició. En defensa de l'andròmina en qüestió, diré que les noves versions han millorat molt.
  3. Hàmster, hàmsters, hàmsters: escalant sis posicions en un any, aquesta recull de vídeos sembla que encarar hipnotitza per la seva simplicitat. Encara que personalment continuo preferint els slowloris.
  4. Primer concurs de microrelats: i únic, afegiria jo. Em sembla estrany com continua sent un dels articles més llegit malgrat que va acabar fa temps.
  5. Per què les càmeres compactes són un festivla d'ulls vermells? l'anterior líder indiscutible de l'any passat ha baixat unes quantes posicions però segueix al peu del canó.
  6. Games Day 2008 Barcelona (Fotos extres): com tira la carn. Malgrat que aquest article és simplement un apèndix dels quatre anteriors, poc text i fotos de noies amb poca roba tiren molt.
  7. La llar d'infant lliure: no tinc molt clar si aquest és l'article que més confusió provoca a google o bé és que els lectors el troben divertit, però el cas és que segueix al rànquing exactament a la mateixa posició.
  8. L'escriptori en un futur breu (part 2): sense cap mena de dubte, l'article més nou del llistat (encara no fa un mes), i tot gràcies a un anònim tafaneig oportú.
  9. Games Day 2008 Barcelona (Part 2): ho reconec, no sé perquè la part 2 sí i la resta no.
  10. Benvinguda: baixant una mica però igualment al llistat, el primer article de tots.
  11. Eurodisney 15 anys després (Part 1): se'm fa estrany que un dels pocs articles personals que hi ha al bloc sigui dels més vistos. Això si, ara que torno a llegir-me'l (i la segona part també) no m'estranya tant.
  12. Mateix arxiu, diferent mida: aquest petit experiment amb les mides dels formats d'arxius sembla que va cridar prou l'atenció com per aparèixer al rànquing.
  13. La Trinca: massacre i aniquilació: hi ha algun motiu, però el desconec.
  14. Exposició de Cine NIC a Girona: l'exposició era molt interessant i es mereix ser recordada.
  15. Exemples de microrelats: m'encanta que aquest article estigui dins dels més llegits. Si ho de confessar, em van agradar tant l'article que encara ara penso en fer una secció sobre microrelats (però només si la gent participa).
Podria posar-ne més, però crec que amb els quinze primers ja n'hi prou.

divendres, 26 de juny del 2009

El head tracking definitiu al mod City 17

Fa dos dies, via últimO Nivel, vaig descobrir "City 17: episode I", un mod de Half Life 2 que incorporarà un sistema de control alternatiu basat en el projecte Face Tracking.

Face Tracking és una variant millorada del Head Tracking inventat per en Johnny Chung Lee (o el projecte FreeTrack). La novetat del face tracking, és que l'ordinador reconeix els moviment del cap mitjançant una webcam, sense necessitat d'usar un casc o ulleres especials (usa els ulls i la boca coma referència).

Per a tots aquells que no hagueu entés res del que he dit, us recomano veure el vídeo.

Using Head Gestures in PC Games


Personalment crec que pot ser increible jugar així. Em moro de ganes d'aconseguir una webcam i descarregar el programa de prova que hi ha a la pàgina oficial. Si el sistema funciona, molt aviat ho veurem aplicat a més jocs i programes. No puc ni imaginar-me el que es podria fer convinant-ho amb els programes de 3D o el Photoshop, per no parlar de l'escriptori en general.

A 3D Desktop using a Web Camera


Quedaran obsoletes les pantalles en 3D abans fins hi tot de popularitzare-se?

dimecres, 17 de juny del 2009

2 anys d'articles

Per algun estrany motiu, el mes de juny sempre vaig atrafegat i no tinc temps per dedicar-me al bloc. La veritat és que no recordo perquè em va picar per publicar el primer post justament un 14 de juny, però està clar que no va ser pensant en la comoditat del meu jo del futur.

Haig de reconèixer que aquest any m'ha costat publicar, i és que les xarxes socials i el microblogging han deixat la blocosfera pràcticament deserta. A més el món real tampoc hi ha ajudat. Però parlem de números.

Durant aquests dos anys a la veu de T s'ha:

  • Publicat un total de 163 articles.
  • Pujat 435 imatges a Picassa.
  • La densitat de publicació és de 1.13 articles per setmana.
  • El temps mig que s'està un visitant a la pàgina és de 1 minut i 33 segons.
  • El 75% dels visitants usen Windows, el 15% Gnu-Linux i el 7,5% MacOS (la resta són mòbils i consoles).
  • El 57,8% dels visitant entren amb Firefox, el 34,8% amb Internet Explorer, el 3,8% amb Safari i el 1.4% amb Opera (la resta no arriben ni a l'1%).
  • El 8% de les visites són gent que s'ha perdut i ve de països estrangers.
  • Les ciutats que acumulen més visites són: Barcelona L'hospitalet de Llobregat, Madrid i Girona.
  • El 53% de les visites accedeixen des d'alguna pàgina de referència, mentre que el 36% provenen de cerques (la resta entren directament amb la url).
Durant els pròxims articles repassaré algunes dades més sobre el bloc. Però abans vull recordar aquells blocs que sembla que ja no publiquen però que en algun moment van deixar una marca a La veu de T:
Perdoneu-me els que m'hagi deixat, és que simplement he mirat els que encara tinc al Reader.

dimecres, 3 de juny del 2009

L'escriptori en un futur breu (part 2)

Després d'una setmana on no he tingut ni un segon per escriure, continuo amb el repàs de les últimes novetats en interfícies per a l'escriptori.

Tot i que segurament hagués sigut millor publicar-ho fa uns dies, un dels indispensables és la KDE. A pocs mesos d'alliberar la nova versió, ja fa temps que corren vídeos sobre algunes de les novetats. La veritat és que cada cop sóc més de Gnome, però s'ha de reconèixer que els culs inquiets de KDE l'encerten força a l'hora d'innovar.

KDE SVN


Com a novetat es pot veure com els widgets, lluny de ser simples complements, passen a ser les peces bàsiques de l'entorn d'escriptori. A més, m'agrada la idea de mostrar els fitxers d'un directori com a agrupacions d'elements a l'escriptori.

Via Gizmodo també ens arriba la proposta per a millorar l'experiència de l'usuari; el Windows Copenhagen User Experience d'un tal Cullen Dudas.

Copenhagen User Experience from Copenhagen Concept on Vimeo.

Una proposta relativament trencadora que reaprofita molts elements d'altres sistemes operatius i que incorpora l'agregació d'elements i la interfície minimalista com punts fort.

Finalment, via Tu Experto he descobert una alternativa interessant al Copenhagen. Es tracta de Bump top, una fusió entre les dues opcions esmentades abans i la compiz, però per a Windows.

BumpTop 1.0-3D Desktop Zen


Segurament BumpTop és encara una mica massa experimental, però no deixa de tenir certa raó en molts aspectes. Amb tot el moviment de la web 2.0, ja comença a ser hora que els escriptoris estiguin connectats. A més, jo fa temps que amb la Gnome faig grans les icones segons si són prioritàries o d'us freqüent i crec que és un gran sistema per organitzar de forma fàcil l'escriptori.

És difícil predir com serà l'escriptori del futur, però veient les últimes propostes tot em porta a pensar en les següents millores:
  • L'ús dels Widgets com a peça central de l'escriptori.
  • Ús d'eines de visualització avançades per a les icones. Icones de moltes mides diferents i, fins i tot, superposades i inclinades.
  • Menús contextuals basats en iconografia i formes orgàniques, no només en text. Segurament com el que s'està mostrant a les betas de Windows 7.
  • Agrupar elements en espais diferenciats de l'escriptori.
  • Permetre anotacions, requadres, dibuixos... per tal de facilitar la organització dels elements.
  • Possiblement entorns en 3D com els que ja fa anys que estem usant en GNU-Linux.
  • Integració amb les llançadores d'aplicacions (Katapult, Gnome-do, Finder...) i cerca a temps real.
  • Progressiva eliminació de les barres tal i com les coneixem. Possiblement es passarà a elements flotants.
  • Integració amb la web 2.0 mitjançant widgets i ús indistint entre aplicacions en línia i aplicacions d'escriptori.
  • Sincronització en línia dels escriptoris segons la feina que es vulgui fer.
Ja veurem com va la cosa, però el que està clar és que en Jorge Cham no anava gaire desencaminat quan va publicar aquesta tira.

Tira de PhD Comics